FinansNyhet

Fastighets-vd dömd till fängelse

Publicerad

Den före detta vd:n för Östersundshem – Daniel Kindberg – har dömts till tre års fängelse för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman. Dessutom ska han betala ett stort skadestånd.

Sverker Brundin

Sammanlagt tre personer dömdes idag i Ångermanlands Tingsrätt, skriver Fastighetsvärlden och Aftonbladet.  De ska solidariskt betala 9 187 500 kronor i skadestånd till Östersundshem. 

Daniel Kindberg, tidigare vd för Östersundshem och ordförande i Östersunds FK, ska även vara med och betala cirka 4,4 miljoner kronor i skadestånd till Peabföretaget Fältjägaren. Dessutom får det ÖFK-ägda bolaget Driftaren AB en företagsbot på 500 000 kronor. 

Daniel Kindberg dömdes förutom skadeståndet också till fängelse i tre år samt näringsförbud i fem år.

Annons

De tre åtalades för att genom oriktiga fakturor ha plundrat det kommunala bostadsbolaget på 15 miljoner kronor. Det mesta ska ha hamnat i fotbollsklubben. Enligt tingsrätten rör fakturorna arbete som inte har betalats ut.

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse och sju års näringsförbud. Vd:n meddelade under en presskonferens i Stockholm att han överklagar domen.

En medhjälpare döms till fängelse i två år och sex månader för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och för grova bokföringsbrott 

Annons

En tredje person döms till två års fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman.

Annons