Jacob Wallenberg
Jacob Wallenberg. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Börs

Familjen Wallenberg bildar "ägarens ägares" maktbolag

Familjen Wallenberg ska fatta strategiska framtidsbeslut och skola in nästa generations Wallenberg i ett nytt maktbolag med tillgångar om 85 miljarder kronor, rapporterar Svenska Dagbladet.

Uppdaterad 2021-05-04
Publicerad 2021-05-04

Wallenberg Investments AB är namnet på ett nytt bolag som familjen Wallenberg registrerade 22 december 2021 och som ska agera “ägarens ägare”, rapporterar Svenska Dagbladet.

Wallenberg Investments AB har skapats i syfte att säkra att Wallenbergstiftelsernas tillgångar förvaltas på ett professionellt sätt, skriver bolaget på sin hemsida. Samtliga stiftelsers hade tillgångar till ett värde om cirka 185 miljarder kronor vid årsskiftet 2020/2021.

“Wallenberg Investments AB:s ansvar omfattar kapitalförvaltning och ägarstyrning, både på kort och lång sikt. Wallenberg Investments AB är bolaget där de strategiska besluten tas rörande tillgångarna. Stiftelserna har uppdragit åt det helägda bolaget Wallenberg Foundations AB att handha administration och ekonomi för såväl Stiftelserna som Wallenberg Investments AB,” skriver bolaget.

Wallenberg Investments ska även ansvara för arbetet med att säkerställa att “rätt personer engageras till styrelserna och till de positioner som styr verksamheterna”, och även för förvaltningen av kassan och de tillgångar “som för stunden inte är investerade i långsiktiga innehav”.

Michael Treschow är för närvarande ordförande i bolagets styrelse där även Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg, Peter Wallenberg Jr, Claes Dahlbäck och Hans Wibom. Homogeniteten av styrelsesammansättningen planerar bolaget att arbeta med under 2021.

“Under 2021 pågår ett valberedningsarbete som syftar till att se över hur Wallenberg Investments AB:s styrelsesammansättning ska se ut för kommande år, inklusive beaktande av mångfald i styrelsen,” skriver bolaget på sin hemsida.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in