"Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt som publikt bolag", säger Alexander af Jochnick, representant för Walnut Bidco och ordförande för Oriflame i ett pressmeddelande.
"Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt som publikt bolag", säger Alexander af Jochnick, representant för Walnut Bidco och ordförande för Oriflame i ett pressmeddelande.
Börs

Familjen af Jochnick lägger utköpsbud på Oriflame

Familjen af Jochnick vill köpa ut kosmetikaföretaget Oriflame från börsen. Budet är 227 kronor kontant per aktie, en premie på nära 35 procent jämfört med tisdagens stängningskurs på 168,35 kronor.

Uppdaterad 2019-05-22
Publicerad 2019-05-22

Acceptperioden för budet på Oriflame startar den 24 maj och avslutas den 24 juni. Familjen af Jochnick tänker inte höja budet.

– Det har blivit allt mer påtagligt för oss att bolaget just nu står inför ett antal utmaningar. Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarkander, vilket är svårt som ett publikt bolag, säger ordförande Alexander af Jochnick i ett pressmeddelande.

Familjen af Jochnick äger 30,8 procent av aktierna i bolaget. Budet, som läggs via budbolaget Walnut Bidco, är villkorat bland annat med 90 procents anslutningsgrad. Walnut Bidco är i sin tur indirekt helägt av medlemmar i af Jochnick-familjerna.

Fjärde och första AP-fonderna är också storägare i Oriflame, samt Swedbank Robur.

De oberoende styrelseledamöterna i Oriflame har bildat en budkommitté och utsett Anders Dahlvig till ordförande för kommittén. Budkommittén ska nu utvärdera utköpserbjudandet tillsammans med sina rådgivare, skriver Oriflame i ett pressmeddelande. 

Bolaget är hårt pressat på börsen. Under 2019 har aktien fallit 15 procent till 168,35 kronor. För bara ett år sedan låg kursen på över 400 kronor, skriver Dagens Industri.

Rörelseresultatet för första kvartalet blev 32,5 miljoner euro, över analytikernas förväntningar på 30,9 miljoner euro enligt Bloomberg. Omsättningen minskade med 6 procent i lokal valuta, där tappet var störst på den för bolaget viktiga Asienmarknaden. 

Företaget grundades 1967 och 1982 blev det första utländska bolag att noteras på Londonbörsen. 2004 köpte af Jochnick och riskkapitalbolaget Industrikapital ut Oriflame och noterade det istället på Stockholmsbörsens dåvarnade O-lista. Noteringskursen var 190 kronor.

Den 17 maj kom beskedet att Jonas af Jochnick, en av grundarna till Oriflame tillsammans med Robert af Jochnick, hade avlidit.

Finansiella rådgivare till Walnut Bidco i affären är Goldman Sachs och SEB Coroporate Finance. Juridiska rådgivare är Rochier Advokatbyrå, Bär & Karrer samt Latham & Watkins.

Budkommittén i Oriflame har i sin tur anlitat Carnegie Investment Bank och Morgan Stanley som finansiella rådgivare. Vinge och Walder Wyss är juridiska rådgivare till budkommittén.

Börskursen strax efter öppning stiger i linje med budet, upp 34 procent.

Platsannonser