FinansNyhet

Fallande oljepriser och global oro sänker norska kronan

Publicerad

Handelskriget mellan USA och Kina samt fallande oljepriser sänker den norska kronan. Den norska centralbanken hintar nu om att styrräntan kan höjas så snart som i september.

Sara Johansson

Norges valuta fortsätter rasa på grund av den globala oron med handelskriget mellan USA och Kina som största bidragande faktor samt på grund av de fallande oljepriserna, enligt Financial Times.

Den norska kronan rasade med 0,5 procent under måndagen mot euron. Under de senaste åtta dagarna i augusti har den norska kronan rasat mer än 1,8 procent.

Enligt Francesco Pesole, valutastrateg på ING, är den norska ekonomin särskilt exponerad mot handelkriget där spänningarna har blivit värre under de senaste veckorna.

Annons

Norge är även mycket beroende av olje- och gasindustrin där oljepriserna har rasat under denna månad delvis på grund av handelskonflikten.

Brent Crude, oljepriserna, rasade med 0,8 procent under måndagen till 58,05 dollar per tunna, vilket är en nedgång med nära 23 procent jämfört med årets högsta pris i april.

I juni aviserade Norges Bank om att styrräntan höjs till 1,25 procent. Enligt Financial Times avviserar nu centralbanken om ytterligare höjning i september.

Annons
Annons