Fonder

Falcon Funds-åtalad krävs på skadestånd i USA och Kanada

Mark Bishop, som åtalats i Falcon Funds-härvan, står även åtalad för liknande brottslighet i USA och Kanada. Där krävs han på motsvarande 478 miljoner kronor.

Uppdaterad 2019-10-28
Publicerad 2019-10-22

Mark Bishop står åtalad och utpekad som en av huvudpersonerna i Falcon Funds-härvan. Nu visar det sig att han även står åtalad för ekonomisk brottslighet i Kanada och i USA, skriver Sak & Liv. Den ena stämningsansökan är registrerad vid domstolen i Alberta den 5 april 2017, den andra vid domstolen i Los Angeles den 2 juni 2017.

De skadestånd som Mark Bishop krävs på i dessa mål uppgår till sammanlagt 49,4 miljoner dollar, motsvarande 478 miljoner kronor. 

Det kanadensiska investmentbolaget Omniarch Capital Corporation är målsägande i båda målen. Investmentbolaget anser att Mark Bishop och hans bolag svindlat 49,4 miljoner dollar under perioden 2011-2016. Även Mark Bishops fru finns med bland de åtalade. Det är samma bolag som står i centrum för bedrägerierna, ABS Investment Group i San Diego och ABS Management Group registrerat i Delaware, enligt Sak & Liv.

Omniarch, som investerar bland annat medel för pensionsfonder, uppger att man har investerat drygt 98 miljoner dollar i företaget American RMBS fastighetsfonder. Detta bolag investerade i sin tur i korgar av amerikanska bolån, och kontrollerades av Mark Bishop. Detta är med andra ord samma typ av bedrägerier som han står åtalad för vid Stockholms tingsrätt.

Åtminstone hälften av det investerade kapitalet i American RMBS har nu försvunnit. 

Mark Bishops bolag ska ha sålt bostadsobligationerna till kraftiga överpriser och behållit mellanskillnaden, vilket känns igen i Falcon Funds-upplägget. 

Mark Bishop, ska genom sitt bolag Twelve Nine, ha köpt en privat villa i Dana Point i Kalifornien för 6,3 miljoner dollar, pengar som direkt hämtades från pensionsmedel som Omniarch investerat. Huset har begärts i kvarstad.

Enligt stämningsansökan ska pengar från Omniarch även gått till att finansiera verksamheten i Optimus Fonder AB i Sverige som finns med i det misstänkta brottsliga upplägg i Sverige. 

Huvudförhandlingen i det svenska målet startar den 5 november. Detta åtal omfattar händelser under åren 2012—2013. Ytterligare åtal, rörande Malta-delen, väntas vid ett senare tillfälle.

Platsannonser