Facebooks vd Marc Zuckerberg vill införa den nya kryptovalutan libra.
Facebooks vd Marc Zuckerberg vill införa den nya kryptovalutan libra.
Fintech

Facebooks kryptovaluta kommer nästa år

Facebook kommer att lansera kryptovalutan libra i början av nästa år. Samtidigt startar Facebook dotterbolaget Calibra som ska syssla med digitala plånböcker.

Uppdaterad 2019-06-19
Publicerad 2019-06-19

Användningsområdet för libra ska till en början vara som betalningsmedel inom Facebooks appar, som Whatsapp och Messenger. Facebook ser framöver användning även bland en mängd andra bolag, som Spotify, Uber och Visa. Tanken med libra är också att tillhandahålla ett en betalningsmöjlighet till den omkring 1 miljard människor som saknar bankkonto, men däremot har tillgång till en mobiltelefon.

Samtidigt vill den högt uppsatta demokratiska kongressledamoten Maxine Waters att Facebook pausar lanseringen, skriver Reuters. Hon ser faror kopplad till miljarder människors integritet, inte minst eftersom hon anser att Facebook tidigare har visat upp bristande omdöme i sådana frågor.

Inte nog med det, Financial Times skriver att G7-ländernas arbetsgrupp kommer att utreda riskerna med hur en valuta av libras typ påverkar de finansiella systemen. Man ska också titta på riskerna för penningtvätt.

Men det är inte bara Facebook som backar libra, en valuta som ska gå att köpa och sälja på valutamarknaden. 

Valutan ska tillhandahållas av den icke vinstdrivande organisationen Libra Association, med huvudkontor i schweiska Genève och i vilken 27 organisationer ingår, skriver Facebooks vd Mark Zuckerberg i ett inlägg på Facebook. Av organisationens hemsida framgår att välkända företag och organisationer som Visa, Mastercard, Ebay, Spotify, Uber, Vodafone, Andreesen Horowitz och Women's World Banking ingår bland medlemmarna.

Plattformen bygger på öppen källkod och blockkedjeteknik och kallas Libra Blockchain.

Platsannonser

Logga in