Facebook hotas av stängning

Den 25 juli, nästa onsdag, kan en domstol i USA stänga sajten. Grundaren Mark Zuckerberg har fortfarande inte kommit överens med sina studiekamrater från Harvard. Istället för börsintroduktion eller uppköp riskerar han nu att förlora allt inflytande och en miljard kronor i annonsintäkter.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-07-18

När Facebook lanserades den 11 januari 2004 anklagades grundaren Mark Zuckerberg, då 19 år gammal, för att ha stulit upplägget av andra studenter på Harvard som hyrt in honom som programmerare under föregående år. Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss och Divya Narendra kom igång med Harvard Connect, som sedan blev Connectu, samtidigt som Mark Zuckerberg lanserade Facebook.

Mark Zuckerberg var inte beredd att förlika sig med sina tidigare uppdragsgivare. På inrådan av en lärare stämde de i september 2004 Mark Zuckerberg på 500.000 kronor och krävde att Facebook skulle stängas.

Den 28 mars i år underkändes den ursprungliga stämningsansökan på en teknikalitet. Eftersom domstolen inte tagit ställning i sakfrågan kunde ConnectU skicka in en ny, genomarbetad stämningsansökan med ytterligare anklagelser. Facebook har i sin tur stämt Connectu för kränkning. Den 25 juli möts parterna i en domstol i Massachusetts.

Samtidigt kokar internet av rykten om ett förestående uppköp. Rättegången kunde inte kommit mer olägligt för Facebook. Investerare tvingas nu utvärdera möjligheterna att överge Facebook, om företaget förlorar målet.

Facebook har mycket att vinna på att lösa den oväntat långlivade tvisten utanför domstolen. I dag vore det värt betydligt mer än en halv miljon kronor för Mark Zuckerberg att bli kvitt sina skolkamrater. Facebook tar hotet från Connectu på allvar och har förstärkt sitt redan namnkunniga försvar med en av Silicon Valleys toppadvokater.

Connectus grundare hävdar att Mark Zuckerberg stulit affärsplan, källkod, databasens upplägg och den grafiska utformningen till Facebook från dem. De gör anspråk på makten över Facebook, intäkterna samt ersättning för de skador som Connectu lidit.

Båda parter har avböjt att kommentera den pågående rättsprocessen.

Microsoft uppges vara beredda att bjuda 40 miljarder kronor för Facebook. Mark Zuckerberg sade i september 2006 nej till ett bud från Yahoo! på nära 7 miljarder kronor. I oktober uppgavs Google ha bjudit 15 miljarder. Facebooks egen värdering var 53 miljarder kronor. Det är samma belopp som Ford begär för att sälja Volvo.

1.800 kronor per medlem

Facebook är en community, en sajt med registrerade medlemmar som Playahead, MySpace, eller Lunarstorm.

Facebook har uppgett intäkter på en miljard kronor för 2007 varav 200 miljoner i vinst.

Peter Thiel, en av tre medlemmar i styrelsen, uppgav i december 2006 att en intern värdering på 53 miljarder kronor baserades på förväntade intäkter på 665 miljoner år 2015.

Till september kunde bara studenter ansluta sig till Facebook. I dag uppges sajten ha 30 miljoner aktiva användare. Den interna värderingen skulle då innebära att varje medlem är värd 1.800 kronor.

Platsannonser

Logga in