FinansNyhet

Fabege tecknar taxonomi-anpassat lån med Handelsbanken

FabegeFabege
Foto: Fabege
Publicerad

Fastighetsbolaget Fabege tecknar Nordens första gröna EU taxonomi-lån med Handelsbanken.

Realtid.se

Fabege, som var den första kund som tecknade ett grönt lån i Handelsbanken, blir nu första fastighetsbolaget i Norden att teckna ett taxonomi-anpassat lån för Signalen 3, en fastighet i Solna. Det framgår av ett pressmeddelande. 

– Taxonomin och närliggande regelverk klassificerar och ställer krav på aktiviteter avseende koncernrapportering samt möjlighet till grön finansiering. Via dessa regelverk EU inför, som påverkar investerare, företag och finansiella institutioner, siktar Kommissionen på en snabb omställning av marknaden och kommande tolv månader kommer vi att se en snabbt ökande aktivitet i gröna finansieringsstrukturer som anpassar sig efter taxonomin, säger Tobias Lindbergh, ansvarig för hållbar finansiering på Debt Capital Markets på Handelsbanken, i en presskommentar.

Fabege har genomfört en omfattande analys kring eventuella risker för fastigheten utifrån pågående klimatförändringar för att uppnå kraven för ett taxonomilån. Det innefattar materiella klimatresiliensrisker såsom översvämningar, markerosion, värmelaster och kraftiga väderfenomen som stormar. Fastigheten har dessutom utrustats med ett system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning samt erhållit en energideklaration på nivå A, heter det i pressmeddelandet. Endast 1,2 procent av kontorslokaler i Sverige hade uppnått energideklaration på nivå A vid utgången av 2020. 

Annons

Kraven för ett godkänt taxonomilån innebär även att verksamheten bedrivs i enlighet med OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

– Den finansiella världen har en stor möjlighet att påverka utvecklingen i en mer klimatvänlig riktning och som låntagare har vi stora möjligheter att bidra till detta. Efter att Fabege förra året uppnådde 100 procent grön finansiering tar vi nu nästa steg och breddar vårt hållbarhetsansvar i finansieringen genom ett taxonomikopplat lån. Vi är glada att få göra detta tillsammans med Handelsbanken med sitt seriösa hållbarhetsarbete, säger Åsa Lind, Finanschef på Fabege.

Annons