FinansNyhet

Ex-advokaten överklagar rekorddomen

Publicerad

Fängelsedomen mot den före detta advokaten Thomas Lakhall kommer att överklagas.

Per Agerman

Stockholms tingsrätt dömde på måndagen Thomas Lakhall till sju års fängelse, bland annat för flera grova bedrägerier och svindleri. Lakhall har under rättegången erkänt flera av gärningspåståendena men är inte nöjd med utfallet.

Försvarsadvokaten Staffan Bergqvist bedömer att påföljden är felaktig då tingsrätten missuppfattat bland annat värderingsfrågor. Domen kommer därför att överklagas.

”Vi har gått igenom domen och kan konstatera att tingsrätten i huvudsak gjort en felaktig bedömning av värdena på de fastigheter som omfattas av åtalet. Eftersom värdena har varit högre än de som tingsrätten kommit fram till så har borgenärerna inte utsatts för en sådan risk som förutsätts för bedrägeri, även i de fall som någon återbetalning inte kunnat ske på grund av att Thomas Lakhall häktades”, skriver Staffan Bergqvist i en kommentar till Realtid.se.

Annons

Han pekar också på att ansvaret för de obligationsinvesterare, som via Jool Markets gav krediter till Lakhalls fastighetsbolag Trinitas, har bedömts på ett felaktigt sätt av tingsrätten. Även detta bör mildra påföljden.

”Vidare konstateras att Jools underlåtenhet att göra några som helst kontroller av de uppgifter som Thomas Lakhall lämnat inte, i enlighet med Högsta domstolens praxis, fått någon betydelse för påföljden”, skriver Staffan Bergqvist.

Thomas Lakhall har suttit häktad i över ett års tid. Ett överklagande kommer därför att få förtur hos Svea hovrätt. Det är dock oklart om parterna kommer att åberopa ny bevisning vilket skulle fördröja handläggningen.

Annons

I domen dömdes även en annan person till fängelse i 3,5 år. Det är inte känt om även denna dom kommer att överklagas.

Annons