Annons

Annons

psd2.jpg

Detaljerna kring PSD2 är fortfarande ganska oklara, men den nya regleringen innebär bland annat att banker måste dela med sig av konto- och transaktionsdata till så kallade tredjeparts-aktörer, till exempel fintech-startups som kan bygga nya tjänster på denna data. Foto: Pixabay

EU:s nya betaltjänstdirektiv försenas

Införandet av EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 (Payment Service Directive) blir försenat, meddelar finansdepartementet på tisdagen. "Lagstiftningsarbetet är omfattande och innefattar en mängd svåra frågor", skriver departementet.

Finansdepartementet meddelar på tisdagen att genomförandet av EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 försenas i Sverige. Planen var att det skulle implementeras i januari nästa år, men nu dröjer det till maj.

"Lagstiftningsarbetet med anledning av det andra betaltjänstdirektivet är omfattande och innefattar en mängd svåra frågor. Den lagstiftning som krävs för genomförande av direktivet kommer därför inte att kunna antas i tid", skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Enligt den nya tidsplanen ska det först beslutas om en lagrådsremiss under hösten. Därefter ska en proposition överlämnas till riksdagen efter årsskiftet.

Annons

Annons

Detaljerna kring PSD2 är fortfarande ganska oklara, men den nya regleringen innebär bland annat att banker måste dela med sig av konto- och transaktionsdata till så kallade tredjeparts-aktörer, till exempel fintech-startups som kan bygga nya tjänster på denna data.

I början av våren släppte Nordea en it-portal som syftar till att tackla de många utmaningar och möjligheter PSD2 innebär. Plattformen kan lägga grunden för ett "Appstore" för banktjänster, sa bankens head of cash management channels Gunnar Berger i en intervju med Realtid.se nyligen.

– Vi håller på att testa denna idé just nu i samarbeten med bolag i och utanför Norden vilka bygger prototyper baserade på våra API-lösningar, berättade han för Realtid.se.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons