Wawa Bodin, vd för Fundrella.
Wawa Bodin, vd för Fundrella. Foto: Håkan Målbäck
Fonder

Europeisk expansion för fintechfirman Fundrella

Bolaget digitaliserar fondföretagens rapporter och är en sökmotor för fonder.

Uppdaterad 2020-11-23
Publicerad 2020-11-20

Startupbolaget Fundrella lanserade sin sökmotortjänst och fondrapporteringsverksamhet i fjol. Första verksamhetsåret omsatte bolaget bara 144 000 kronor men har sedan dess hunnit bygga en rejäl användarbas.

– Fundrellas kunder består idag av globala cross-border fondbolag, europeiska mellanstora aktörer och några mindre lokala aktörer. Vi har några av världens största fondbolag som kunder och ett starkt fotfäste i Norden, säger Wava Bodin, grundare och vd för Fundrella.

Wava Bodin arbetade tidigare på Fidelity International och i Blackrock Nordic Retails team.

Fundrella har lanserat en digital rapporteringstjänst för fondindustrin i Norden, och tjänsten används idag aktivt av professionella investerare och fondbolag. Kärnan i bolagets verksamhet är en automatiserad rapporthämtning, vilket minskar behovet av manuell handpåläggning. På så sätt sänks rapporteringsrelaterade kostnader för fondbolagen. Fundrella erbjuder även en söktjänst med fokus på hållbarhet.

– Vi erbjuder en möjlighet för professionella investerare att filtrera fonder baserat på olika hållbarhetskriterier, vilket stödjer dem i deras arbete att utvecklas mot mer hållbara investeringar, säger Wava Bodin. 

I dagsläget har Fundrella ett 20-tal institutionella investerare samt ett antal fondbolag som användare. För investerarna är tjänsten gratis, medan fondbolagen betalar en årsavgift. Avgiften betalar bolagen för att lägga upp fonderna på plattformen, för att effektivisera sin rapportering och för att kunna lyfta fram sina produkter och deras egenskaper. 

– Vårt fokus är att få efterfrågan och utbud att mötas på ett effektivare sätt, säger Wava Bodin.

Bolaget har i två omgångar fått bidrag från Vinnova inom ramen för utlysningen ”Innovativa startups”. Totalt har bolaget fått 1,2 miljoner i bidrag – pengar som ni ska användas för internationell expansion och för att ta fram ett utökat erbjudande.

– Pengarna från Vinnova kommer väl till pass när vi nu ska anställa ytterligare fem personer och etablera verksamhet i Tyskland, Frankrike, Benelux och Iberiska halvön, säger Wava Bodin.

Bolaget kommer också att bredda sin produktportfölj, och Wava Bodin utlovar spännande nyheter om två veckor.

– Vi håller nu på och tar fram en institutionell version av Fundrella som ska standardisera den skräddarsydda rapporteringen för fondmandat, säger hon.

Vilka konkurrenter har ni?
– Det finns väldigt många aktörer som erbjuder rapporteringstjänster men det verkar som om vi hittat ett hål i marknaden och just där har vi hittills inte stött på direkta konkurrenter, säger Wava Bodin.

Fundrella är fortfarande i början på sin resa och Wava Bodin vill inte berätta hur stor årets omsättning beräknas bli, men säger att Fundrella med stor sannolikhet framöver kommer att genomföra en extern finansieringsrunda för att kunna växa snabbare. 

 

Platsannonser