FinansNyhet

Europarådet in i het debatt

Publicerad

Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland ger understöd åt Merkels, Camerons och Sarkozys utspel om multikulturalism som ett säkerhetshot.

Realtid.se

– Som vi har förstått läget nu så kan multikulturalism leda till att parallella samhällen utvecklas inom olika länder, säger Thorbjørn Jagland, generalsekretare för Europarådet i en intervju med Financial Times.

Han menar att man måste kväva en sådan utveckling i dess linda och hävdar också att det är ställt utom allt tvivel

att parallella samhällen utvecklat radikala och farliga idéer:

Annons

– Terrorism kan inte accepteras.

Därmed försvarar han Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och franska presidenten Nicolas Sarkozy som samtliga har pekat på att traditionen med att uppmuntra olika kulturer att leva sida-vid-sida med varandra har skadat den nationella identitetet och bidragit till radikalism bland unga invandrargrupper.

Jagland hävdar att de europeiska ledarna har öppnat för en viktig debatt som måste få fortgå, men vill ändå lägga in en brasklapp:

Annons

– Vi måste vara varsamma så vi inte missförstår multikulturalism eftersom kulturskillnader är önskvärda. Men vi måste fokusera på vad som håller vårt samhälle samman.

Jagland menar att det handlar om rättigheter som exempelvis berör jämställdhet mellan könen och motstånd mot tvångsäktenskap.

De europeiska ledarnas utspel har välkomnats av grupper långt till höger, som vill se en hårdare linje kring invandring och integration. Motreaktionen har samtidigt varit massiv från vänsterflanken och muslimska grupper, som ser sig själva som den målgrupp man refererar till.

Annons

Europarådet har utsett en grupp ledande akademiker och före detta politiker att komma med rekommendationer kring hur olika regeringar kan stävja de eventuella problem som riskerar att uppstå genom kulturell mångfald i samhället. Rapporten presenteras i maj, enligt Financial Times.

Annons