Finans Nyhet

Euronext höjer budet på Oslobörsen

Bente A. Landsnes, chef för Oslobörsen.Bente A. Landsnes, chef för Oslobörsen.
Bente A. Landsnes, chef för Oslobörsen.
Publicerad

Euronext höjer budet på Oslobörsen, manliga aktiemäklare tjänar nästan dubbelt så mycket som kvinnliga, finansieringsproblemen större för Deutsche Bank. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet måndagen den 11 februari.

Euronext höjer budet på Oslobörsen
Börs. Striden om att få köpa Oslobörsen går vidare. För två veckor sedan lade Nasdaq, som driver Stockholmbörsen, ett bud på Oslobörsen. Nu höjer den europeiska börsen budet till 158 kronor per aktie, det senaste budet låg på 145  kronor. Det innebär att budet ökat på med cirka 500 miljoner kronor, till ett sammanlagt värde på 6,75 miljarder kronor. Nasdaqs bud ligger på 6,5 miljarder kronor. Detta rapporterar norska tidningen Dagens Näringsliv. Oslobörsens styrelse ställer sig bakom budet från Nasdaq. Euronext uppger att deras senaste bud stöds av ägare till 50,5 procent av Oslobörsen ”genom bindande och oåterkalleliga avtal”.

Männens löner dominerar totalt
Undersökning. En norsk undersökning visar att löneskillnaderna är störst i finanssektorn. Medan manliga aktiemäklare i snitt tjänar motsvarande 117 888 kronor i månaden har kvinnliga aktiemäklare bara lite mer än hälften, 65 705 kronor. Det skriver norska tidningen Netteavisen.
Ekonomichefer har den näst största skillnaden mellan manliga och kvinnliga yrken inom finanssektorn enligt den norska undersökningen. Här tjänar män i snitt 26 531 kronor mer i månaden.

Deutsche Banks finansieringsbehov fördjupas
Bank. Jämfört med andra internationella storbanker har Deutsche Bank i år fått betala de högsta finansieringsräntorna på euroskuldmarknaden. Det är ytterligare ett tecken på den tyska långivarens allt tuffare kamp för att minska sina finansieringskostnader, skriver Financial Times, FT.

Annons

I förra veckan betalade banken 180 punkter över referensvärdet för ett tvåårigt obligationslån.
Dessutom betalade banken 230 punkter över referensvärdet på ett sjuårigt obligationslån. Deutsches aktier har fallit 45 procent under det senaste året, bland annat beroende på oro över intäkterna. 

Bilindustrin värst ute vid hår brexit
Analys. Hälften av de största tillverknings- och tjänsteföretagen i Sverige har inte gjort några förberedelser inför brexit, skriver Dagens Nyheter. Siffrorna framgår av Swedbanks inköpschefsindex. Samtidigt uppger 65 procent av företagen att de antingen importerar eller exporterar till Storbritannien.
Bilbranschen kommer att påverkas mest i Europa vid en hård brexit. Biltunga Tyskland kommer att drabbas allra hårdast, enligt en studie från ekonomiinstitutet Halle IWH, skriver Omni Ekonomi. Om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal på plats är 100 000 arbeten i fara.

Hög cybersäkerhet i Sverige
Undersökning. Sverige är det sjunde säkraste landet i världen, sett till cybersäkerhet. Det visar en internationell undersökning bland 60 länder, utförd av analysföretaget Comparitech.
Japan toppar listan och därefter följer Frankrike och Kanada. Mest osäkert är det i Algeriet, Indonesien och Vietnam. 
Tre procent av mobilerna i Sverige är infekterade med skadlig kod och 11 procent av datorerna, skriver Techworld.

Annons

Annons