Finans Nyhet

Euroclear döms för monopolfasoner

Publicerad

VPC-efterträdaren får betala skadestånd: höll på uppgifter ur aktieböcker när konkurrenterna ville sälja CD-romskivor.

I en färsk hovrättsdom tvingas Euroclear betala skadestånd till tre konkurrenter med anledning av att bolaget anses ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för tillhandahållande av aktieböcker i Sverige.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Sirén. Enligt konkurrenterna har Euroclear under en period vägrat leverera, överprissatt och prisdiskriminerat sina tjänster som rör kompletta adressuppgifter ur samtliga aktieböcker på CD-romskivor.

En oenig hovrätt anser liksom tingsrätten att Euroclears åtgärder har orsakat de tre bolagen skada, men man väljer att sänka skadeståndet eftersom Euroclears missbruk av marknaden upphörde 2001.

Annons

Euroclear har som skäl för sitt beteende hänvisat till hur reglerna i PUL skulle påverka levereransen av aktieböcker på CD-rom med kompletta uppgifter.

I det vinnande laget stred Stefan Perván Lindeborg och Cecilia Beijar på Mannheimer Swartling, medan Ola Hansson från Hamilton (förut: Nilsson & Co) och Olle Rislund på Cederquist återfanns i det tappert kämpande laget.

Skadestånden

Euroclear ska betala skadestånd till:

• Europe Investor Direct AB: med 800.000 kr

• OÜ E-Direct: med 550.000 kr

• Rutger Kahn KB: med 550.000 kr

Därtill kommer ränta från 2006 samt rättegångskostnader på drygt 2 miljoner kronor.

Annons