Finans

EU vill begränsa fientliga företagsuppköp

EU varnar nu för fientliga uppköp av europeiska företag som drabbats av coronakrisen. Svenska regeringen utreder nu möjligheterna till snabblagstiftning som ska motverka oönskade strategiska investeringar.

Uppdaterad 2020-04-27
Publicerad 2020-04-27

Flera EU-länder har infört tillfällig lagstiftning som förbjuder utländska uppköp under coronakrisen.  Det här applåderas av EU-kommissionen som rekommenderar EU-länderna att snarast kartlägga utländska investeringar och stoppa uppköp som kan hota europeisk säkerhet. 

Även i Sverige diskuteras nu skärpta regler.  En majoritet i riksdagen har ställt sig bakom ett förslag från Moderaterna om tillfällig lagstiftning för att kunna stoppa utländska uppköp. 

Förra året tillsatte regeringen en utredning som ska ta fram förslag om granskning av utländska direktinvesteringar. Den ska vara klar först om ett drygt år och därför undersöker nu regeringen möjligheterna till snabblagstiftning.

– I linje med den uppmaning som EU-kommissionen har lämnat nyligen så arbetar regeringen med att titta på olika möjliga handlingsalternativ för att motverka oönskade strategiska investeringar. Regeringen är väl medveten om de risker och säkerhetsproblem som skulle kunna uppstå vid utländska förvärv av till exempel känslig infrastruktur eller teknologi, så det här kommer vi att återkomma till när vi är färdiga, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Sveriges Radio.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av näringslivets hjärta; profilerna, pengarna och politiken.

Logga in