Finans Nyhet

EU tar fransk fotboll till börsen

Publicerad

<pufftextlänk>EU-kommissionen hotar med att dra Frankrike inför EG-domstolen om landet inte ändrar den lag som hindrar fotbollsklubbar från att noteras på börsen. </pufftextlänk>Ska kapitaltillskott via börsen lyfta fransk klubbfotboll till europeisk toppklass?

1984 införde Frankrike en lag som hindrar fotbollslag och andra idrottsklubbar at notera sig på börsen. Något som EU-kommissionen nu anser strida mot rättigheten om fri rörlighet för kapital. Kommissionen har därför bett Frankrike att omgående se över lagen. Skulle Frankrike inte följa kommissionens uppmaning hotar den med att ta frågan till EG-domstolen.

Enligt Le Monde ska den franska regeringen se över frågan redan nästa vecka.

Börsnoteringar har varit ett sätt för andra toppklubbar i Europa att få in nytt kapital. Lazio, Juventus, Roma, Ajax och danska Bröndby är exempel på klubbar som vänt sig till börsen. Att Frankrike under åren fött fantastiska fotbollsspelare råder det inget tvivel om. Däremot har franska klubbar länge haft svårt att mäta sig mot spanska, italienska, engelska och tyska lag. Kanske kan börsen vara ett sätt att komma i kapp.

Annons

Men den franska lagändringen kan komma för sent för att den ska få något större genomslag. Trenden att börsnotera fotbollslag i Europa inleddes1983 av Tottenham och nådde sin kulmen på 90-talet. I dag finns ett tjugotal europeiska fotbollslag med på Dow Jones fotbollsindex. Men på senare tid har allt färre lag börsnoterats. Och tidigare i år avnoterades Manchester United.

Få av fotbollslagen har varit några kursraketer. Omsättningen är ofta mycket låg, vilket indikerar att de i första hand köps av hängivna supportrar som sedan sitter kvar på sina innehav.

Annons