Finans Nyhet

EU ökar pressen på Italiens regering

Taggar i artikeln

EU Italien Magdalena Andersson
Publicerad

Flera av Europas finansministrar ställde sig i går måndag på EU-kommissionens sida i det infekterade budgetbråket mellan EU och Italien. Magdalena Andersson instämmer i kritiken.

Den sedan tidigare konflikten om Italiens budget behandlades under ett toppmöte i Bryssel och flera deltagare varnade för att hela eurosamarbetet äventyras. Bland annat vädjade Slovakiens finansminister till Italien att inte fullfölja sin ”hänsynslösa politik”, skriver The Guardian.

Italiens finansminister Giovanni Tria utsätts därmed för allt hårdare press av sina ministerkollegor i EU.

För en knapp månad sedan fick den italienska budgeten en historisk bakläxa av EU-kommissionen.

Annons

– När man är medlem i EU och i den inre marknaden och eurozonen måste man respektera ett antal gemensamma regler, sade finanskommissionären Pierre Moscovici i fransk radio, innan han skickade tillbaka budgetförslaget till Rom med krav på förbättringar.

Framför allt oroas kommissionen av att Italien tänker låta sitt budgetunderskott klättra till motsvarande 2,4 procent av BNP de närmaste åren för att få utrymme för satsningar – trots att statsskulden redan uppgår till gigantiska 131 procent av BNP.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte gärna recensera Di Maios ekonomiska idéer – men visar ändå tydligt vad hon tycker.

Annons

– Jag brukar inte uttala mig om enskilda länders ekonomiska politik på det sättet, men rent generellt så har ju vi i Sverige erfarenhet av att man kan få väldigt stora problem om man inte har ordning och reda i statsfinanserna, säger Andersson på väg in till måndagskvällens eurofinansministermöte i Bryssel, där även icke-euroländerna får vara med på ett hörn. säger hon till TT:

Hur EU-kommissionen kommer att agera om inte Italien ändrar sin budget återstår att se. Enligt regelverket går det att i slutändan utkräva kraftiga böter. Men det kommer att dröja ett bra tag än – och frågan är dessutom om kommissionen verkligen vill ta den striden.

Flera eurofinansministrar hoppas fortfarande att Italien ska ändra sig. Från svensk sida konstateras att det är de närmast berörda som får besluta om eventuella sanktioner.

Annons

– Det är naturligtvis något som euroländerna ska diskutera med varandra. Men Sveriges ståndpunkt i alla frågor är att om vi är överens om vissa regler så tycker vi att man ska hålla sig till dem också, säger Magdalena Andersson på plats i Bryssel.

Annons