Politik

EU-länderna överens om rekordstort coronakrispaket

Efter tuffa förhandlingar kunde EU:s finansministrar tillslut enas ett rekordstort stimulanspaket på flera tusen miljarder kronor för att möta den ekonomiska krisen som följer av coronautbrottet.

Publicerad 2020-04-10

Efter tre möten med svåra förhandlingar nåddes till slut EU:s finansministrar en uppgörelse om ett stödpaket på 540 miljarder euro, nästan 6 000 miljarder kronor.  Det rapporterar Sveriges Radio.

Men även om man nu fått till en viktig uppgörelse så har förhandlingarna visat på djupa sprickor mellan länderna. Sydländerna med Italien och Spanien i spetsen har velat ville se mer solidaritet i form av obligationer där länder går i borgen för varandras skulder, vilket Tyskland, Nederländerna och flera andra säger blankt nej till eftersom de är rädda att det ska leda minskad budget- och skulddisciplin.

Lösningen där blev en typisk EU-kompromiss. Man skjuter den svåra och splittrande frågan på framtiden genom att be stats- och regeringscheferna att diskutera en återhämtningsfond där man bland annat ska titta på innovativa finansiella instrument.

 

Platsannonser