Finans

”Ett första tecken på riktningsbyte”

Carnegie Privatbanks tekniske analytiker tror Stockholmsbörsen ska upp 15-20 procent de kommande månaderna.

Publicerad 2016-02-16

På längre sikt befinner sig marknaden fortfarande i en utförslöpa men Stockholmsbörsen ska upp 15-20 procent de kommande månaderna. I vissa enskilda aktier lär uppgången bli ännu större, skriver Carnegie Privatbanks tekniske analytiker Jognny Torssell i en marknadskommentar.

Börsen stiger rejält fram till april eller maj och Torssell pekar på flera indikatorer som stöd för sin åsikt. En av dem är att kraften i den senaste tidens prisfall på börsen avtagit.

– Kör du bil och ska byta körriktning måste du börja med att sänka farten. Så är det lite grann på börsen också. Innan man får en botten eller topp brukar hastigheten i ned- eller uppgången avta. Det är ofta ett första tecken på ett riktningsbyte, och det har vi fått nu, säger han i kommentaren.

Ett annat tecken är den så kallade femvågsanalysen som han använder sig av.

– Vi har nu haft fem vågor nedåt, vilket brukar innebära att vi står inför en upprörelse.

Dock framhåller han att det är svårt att pricka botten i en rörelse som varat i tio månader och att analyser alltid bygger på sannolikheter.

– Som trader ska man använda sig av stoppar för att kontrollera risken. Skulle börsen exempelvis gå under förra veckans lägstanivå – ja, då har jag fel, men jag känner mig i nuläget komfortabel med analysen, säger Torssell.

På längre sikt befinner sig börsen i en nedgångsfas och efter den väntade uppgången blir det tuffare.

– Perioden april-oktober är generellt svagare och i ett långsiktigt vågdiagram tror jag att vi passerat den femte uppgångsrörelsen och är alltså på väg nedåt.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in