Finans Nyhet

”Ett Facebook för aktieägare”

Publicerad

Den danska aktieägare-communityn, Proinvestor, lanseras i Sverige. Andreas Rasmussen trycker på gaspedalen.

För fyra månader sedan fick Andreas Rasmussen förfrågan av Proinvestors storägare Peter Hildebrandt om han ville starta upp en ny sajt i Sverige. Nu har webbsajten, Proinvestor.se, funnits i drygt två månader och hunnit få 730 medlemmar.

– Man kan dela in sig i grupper där man har sin egna privata chatt där man kan precisera vilka aktier man talar om. Jag kallar det för ett Facebook för shareholders eftersom man interaktiverar sig lite på samma sätt, säger Andreas Rasmussen till Realtid.se.

I Danmark har sajten funnits i två och ett halvt år och har uppemot 45.000 medlemmar. Trafiken på sajten ligger på cirka 400.000 visningar i månaden.

Annons

Men Proinvestors målgrupp är inte bara investerarna, utan tanken är även att företagen ska bli medlemmar och se sajten som ett verktyg för att kommunicera med sina ägare. I Danmark finns det cirka 13 bolag som utnyttjar tjänsten.

– Det är medelstora företag, midcap- och smallcap-bolag. Det är även dem som vi ska rikta in oss på i Sverige, säger Andreas Rasmussen.

Men innan Andreas Rasmussen börjar knyta kontakter med företagen på de svenska marknadsplatserna siktar han på att få upp en tillräckligt stor kundbas på hemsidan.

Annons

– Jag tror att företagen förstår att man i framtiden måste vara mer öppna mot sina medlemmar. Man måste ta emot feedback och kritik för att bli bättre, säger han.

Proinvestor anordnar även något som kallas för Capital markets day, där investerarna får träffa företagens vd och andra representanter.

– Där får aktieägarna träffa och tala med vd:n och ställa frågor direkt för att få veta vad som händer i verksamheten.

Annons

– Vi har även något som kallas för Q&A. Där vd:n pratar direkt till medlemmarna via webcam eller en live-chatt där man kan ställa frågor direkt och vd:n ska svara direkt. Då kan han inte gömma sig, säger Andreas Rasmussen.

Andreas Rasmussen har själv handlat i aktier sedan 1999.

– Jag har en förkärlek för aktier på smallcap och mediumcap som på Aktietorget och First North. Man måste veta vilken profil man är, om man är investerar lång eller kortsiktigt, high risk eller low risk. Jag är lite medium-high-risk och stannar inte för länge i aktierna. Jag är inte heller någon långköpare, säger han.

Proinvestor ägs till 40 procent av Peter Hildebrandt, som även är vd i företaget. Kim Mikkelsen äger 40 procent och andra privata investerare äger de resterande aktierna i företaget.

Annons