Ett av historiens viktigaste dokument till salu

Det viktigaste historiska dokument som någonsin sålts på auktion går under klubban i morgon.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-12-17

Det säkerligen viktigaste historiska dokument som någonsin bjudits ut på auktion går under klubban då Sotheby's i New York säljer ett exemplar av det 800 år gamla engelska härskarfördraget Magna Charta.

Dokumentet, som klubbas ut på tisdagen, beskrevs av auktionsförrättaren David Redden — tillika Sotheby's vice styrelseordförande — blygsamt som "världens viktigaste dokument" och som förfadern till exempelvis alla senare amerikanska frihetsfördrag.

– Det är helt otroligt att det auktioneras ut, helt förbluffande. Det är första gången som Magna Charta säljs på auktion och förmodligen också den enda, sade Redden inför evenemanget.

Magna Charta, som lade fast den engelska högadelns feodala rättigheter gentemot kungamakten, utarbetades 1215 och präntades senare i flera utgåvor under 1200-talet. Det manuskript som nu ska byta ägare är daterat 1297, samma år som bestämmelserna blev engelsk lag, skrivet på pergament — sannolikt fårskinn — och bär kung Edvard I:s vaxsigill.

Det är också ett av de 17 ännu existerande exemplar som rimligen kan säljas. De flesta övriga ägs av brittiska nationalarkivet, katedraler eller universitet. Enda andra kopian utanför Storbritannien finns i Australien.

Välgörenhet

Auktionen väntas inbringa mellan 20 och 30 miljoner dollar, pengar som ska gå till den välgörenhetsorganisation som instiftats av amerikanske miljardären och förre presidentkandidaten Ross Perot. Sedan Perots stiftelse köpte dokumentet 1984 har det varit utställt på USA:s riksarkiv i Washington. Och där ser man gärna att det kommer tillbaka.

Innan Magna Charta-manuskriptet hamnade i amerikansk ägo ägdes det sedan 1300- eller 1400-talet av den engelska Brudenell-släkten i Northamptonshire.

Att Magna Charta anses så historiskt viktigt beror på att där lades gränser fast för kungligt envälde. Den engelske monarken tvingades av adeln att acceptera att han lydde under lagen lika mycket som hans undersåtar, enligt Redden "första pinnen på frihetens stege". Dokumentet stadfäste också principen om allas rätt till snabb rättegång inför en jury av jämlikar.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in