"Gårdagens besked gör att man blir mer vaksam", säger Knut Hallberg på Swedbank om den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina.
"Gårdagens besked gör att man blir mer vaksam", säger Knut Hallberg på Swedbank om den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina.
Konjunktur

“Ett abrupt uppvaknande”

De flesta ekonomer Realtid pratat med räknar fortfarande med att USA och Kina kommer att nå ett handelsavtal, trots president Donald Trumps utspel i helgen. Däremot är "den oberäknelige Trumps" agerande något av en chock för marknaden just nu.

Uppdaterad 2019-05-06
Publicerad 2019-05-06

USA:s president Donald Trump hotar att införa kraftigt höjda tullavgifter mot kinesiska varor. I en tweet söndag kväll skriver han att tullavgifterna ska höjas till ett värde av 200 miljarder dollar, från 10 procent till 25 procent, vilket givit börsfall på runt 6 procent i Kina och även börsnedgångar på 1-2 procent i Europa.

– Det har varit påfallande tyst, lugnt och lite positivt under våren och marknaderna har tagit frågan om handelskonflikten med ro. Utspelet nu var ett abrupt uppvaknande. Det är besvärliga förhandlingar och uppenbarligen är inte amerikanerna riktigt nöjda med de eftergifter som kineserna har gjort, säger Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank.

Vad är ert huvudscenario i vad som kommer att hända i förhandlingsspelet?

– En uppgörelse mellan Kina och USA, att tariffhöjningarna inte genomförs utan att kineserna öppnar upp sin ekonomi så pass mycket att amerikanerna blir nöjda.

– Huvudscenariot är fortfarande det som är mest sannolikt men det är klart att gårdagens besked gör att man blir mer vaksam. Risken för ett misslyckande har ökat lite grann. Jag tycker fortfarande att det är 10 till 20 procents sannolikhet för ett misslyckande.

Även SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tror på en uppgörelse:

– Vårt huvudscenario är att USA och Kina når en överenskommelse i närtid. Det kan finnas frågor som länderna behöver fortsätta att förhandla om framöver men stora delar av ett avtal bör komma på plats. Mot bakgrund av vad vi sett i officiella kommentarer under våren borde huvudscenariot ha minst 75-80 procents sannolikhet.

– De närmaste dagarna får visa hur allvarligt läget är.

Inte heller Nordeas analytiker Torbjörn Isaksson räknar med ett upptrappat handelskrig:

– Skulle handelskriget trappas upp, och också i större omfattning inkludera Europa som Trump hotat med, så kan det förstås få större återverkningar. Trump är svårbedömd, men det är ändå inte troligt att det går så långt, säger han.

Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall är dock något mer pessimistisk till ett avtal i närtid:

– Det känns inte som man kommer igenom i närtid. Trump vill egentligen mycket mer, att sätta stopp för Kinas långsiktiga ambitioner. Det kommer inte att ske utan massivt motstånd, säger Mats Kinnwall.

 

Platsannonser