FinansNyhet

Estlands riksåklagare utreder Danske Bank

Publicerad

Den estniska statsåklagarmyndigheten har beslutat att inleda en straffrättslig undersökning mot Danske Banks estniska filial. Utredningen sker i spåren av misstankarna om penningtvätt i banken.

Realtid.se

Utredningen har inletts efter att Hermitage Capital Management, med grundaren Bill Browder i spetsen, har polisanmält 26 stycken anställda på Danske Bank i Estland. Misstankarna handlar om möjlig penningtvätt i miljardklassen.

Beskedet om utredningen lämnades av Estlands justitieminister Urmas Reinsalu efter ett möte i det estniska parlamentets justitieutskott under tisdagen.

– Myndigheterna har nolltolerans mot penningtvätt. Statsåklagaren har i (tisdags) morse beslutat om att starta en straffrättslig undersökning, sade Estlands justitieminister Urmas Reinsalu efter mötet, rapporterar danska tidningen Berlinske.

Annons

I tisdagens möte deltog både Estlands justitieminister och landets statsåklagare samt en rad andra nyckelpersoner.

Danske Bank genomför samtidigt en egen utredning av den estniska filialens agerande under åren 2007-2015. Totalt kan det handla om så mycket som 53 miljarder danska kronor som tvättas via konton hos banken i Estland, uppger tidningen.

De vinster som bedöms ha gjorts på transaktioner med koppling till penningtvätt kommer att skänkas till välgörenhet, har banken tidigare meddelat. 

Annons

Den berörda portföljen gjorde en totalvinst på cirka 1,5 miljarder danska kronor under de åren, meddelande banken i samband med att halvårsrapporten presenterades.

”Slutsatserna från undersökningarna kommer att rapporteras i september 2018. Beloppet och sättet på vilket pengarna ska göras tillgängliga kommer att beslutas efter att undersökningarna har slutförts”, skrev Danske Bank.

Banken förklarade då att den inte vill gynnas av misstänkta transaktioner i den berörda estniska portföljen.

Annons

”Även om det fortfarande är för tidigt att fastställa omfattningen av de misstänkta transaktionerna är det tydligt att Danske Bank inte har förmått leva upp till sina egna standarder och förväntningarna från samhället i stort när det gäller att förhindra att bankens estniska verksamhet används för potentiellt illegitima aktiviteter”, skrev Danske Bank i rapporten.

Danske Bank har också nyligen rekryterat Philippe Vollot från Deutsche Bank som ny chef för regelefterlevnad. På Deutsche Bank har Vollot haft titeln Global Head of Anti-Financial Crime & Group Anti-Money Laundering Officer.

Den brittisk-amerikanska finansmannen, investeraren och författaren Bill Browder har länge varit en högprofilerad och välkänd kritiker av rysk korruption. Det är inte första gången som han flaggat för möjlig penningtvätt i den estniska filialen. Redan 2013 kontaktade han danska myndigheter och redogjorde för sina misstankar om detta.

Annons