Ericsson vill lägga ner i Gävle

UPPDATERAD(2) Ericsson har inlett mbl-förhandlingar om att avveckla verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-12-08

Varslet omfattar samtliga 856 personer i Gävle, av vilka 545 är tjänstemän och 311 kollektivanställda. I Borås varslas 90 tjänstemän.

– Det är en fruktansvärd tragedi för Gävle. Från fackligt håll är vi starkt kritiska till det underlag som har lagts fram, säger Göran Zetterlund, koncernfacksordförande för Metall på Ericsson.

Göran Zetterlund är också kritisk till tidpunkten som företaget valt för att ta beslutet.

– Det är en sällsynt dålig vald tidpunkt när det är två veckor kvar till jul. Men det visar att man har noll i empati och en stor respektlöshet, säger han till TT.

Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson, skriver i ett pressmeddelande att det är en tung dag.

"Vi måste minska antalet anställda inom produktionen eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva. Det är ett hårt slag mot Gävle och Borås."

– Vi tillverkar radiobasstationer i Gävle. Och det kommer nu en ny familj som kan kombinera 2G, 3G och även nästa generation, 4G, i samma kabinett. Och den är enklare att producera. Med detta avvecklar vi här i Gävle och slå samman produktion i befintliga orter i Sverige, Kumla, Katrineholm, Kista. Och även i Tallinn, säger Jan Wassenius, produkt- och logistikchef på Ericsson, till TT.

– Huvudanledningen är de nya produkterna. Att vi slår samman övriga orter är samtidigt en besparing. Beslutet har inget med konjunkturen att göra.

För Gävle kommun innebär nedläggningen ett tungt besked.

"Vi känner starkt med de anställda och deras familjer i dag", säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) i en kommentar.

För att hantera effekterna av nedläggningen ska kommunen samverka med Ericssons företagsledning. Centrala förhandlingar om avvecklingen har pågått under hösten. Nu inleds lokala förhandlingar med de fackliga organisationerna.

– Det kommer att utformas stödpaket på samma sätt som Ericsson har gjort tidigare, säger Jan Wassenius.

Näringsminister Maud Olofsson (C) säger att detta visar att en omstrukturering håller på att ske.

– Det är naturligtvis väldigt, väldigt tråkigt, säger hon.

– Från att ha varit väldigt stark på hårdvarusidan så måste man nu bli stark på mjukvarusidan. Och det är ju en helt annan produktion, säger Olofsson.

Hon ser utvecklingen som oundviklig.

– Ericsson är kanske bara ett exempel på vad som kommer att ske framöver. Vi står inför ett teknikskifte och ett skifte utav vad det är som företagen tjänar pengar på. Och då måste Sverige ligga långt fram och ta ledningen.

Ericssonfabriken i Gävle tillverkar radiobasstationer. Fabriken konstruerar, implementerar och tillverkar radiobasstationer för tredje generationens mobiltelefoni.

Totalt finns 1.037 anställda i Borås varav 612 tjänstemän och 425 kollektivanställda. Varslen läggs hos arbetsförmedlingarna i morgon.

Platsannonser

Logga in