Finans Nyhet

Ericsson nära uppköp i Kina

Publicerad

<pufftextlänk>Ericsson ska expandera i Kina.</pufftextlänk> Det uppgav Carl-Henric Svanberg när han var på besök i Guangzhou förra veckan. Mest troliga uppköpskandidater är Harbour Networks och UTStarcom, enligt kinesisk press.

Realtid.se

I dagarna kom rapporter om att Ericssons rival, den kinesiska telekomjätten Huawei, är på gång att etablera sig i Sverige. Samtidigt visar det sig nu att Ericssons vd Carl-Henric Svanberg är på uppköpsjakt efter kinesiska telekombolag.

Under ett besök i Kina förra veckan avslöjade han att Ericsson är engagerat i samtal angående ett uppköp i landet.

Vilket företag det handlar om ville Svanberg dock inte berätta. Han kallade det istället för en affärshemlighet.

Annons

I Shanghai Daily News har två möjliga uppköpskandidater identifierats; Harbour Networks och UTStarcom.

Dessa två telekombolag har tidigare uppgetts vara intresserade av att bli uppköpta. Harbour sträckte tidigare i år ut en hand till tyska bolaget Siemens, men det ledde ingen vart.

Och UTStarcom, som är noterat på Nasdaq, har liksom Harbour Networks diverse finansiella problem. Enligt uppgifter i kinesisk press är UTStarcom dessutom hårt pressat av konkurrenten Huawei och söker därför allianser och affärspartners världen över.

Annons

För Ericsson att välja mellan uppges vara Harbour Networks starka dataprodukter medan UTStarcom däremot har ett komplett försäljningsnätverk.

UTStarcom är verksamt inom ip-telefoniutveckling och nätverkssystem. Harbour är mer inriktat på infrastruktursystem, och säljer routrar och switchar.

En expansion i Kina skulle vara helt i linje med Ericssons strategi att bygga sig starkt på komplementerande marknader. I oktober köpte Ericsson brittiska telekomföretaget Marconi för 1,2 miljarder pund och en etablering i Kina skulle därmed stärka företaget ytterligare.

Annons

Ericsson säger sig även behöva en enhet i Kina för att komplettera sin affärsverksamhet för datanätverk.

Jessica S Kempe

08-545 871 31

jessica.kempe@realtid.se

Emilie Westholm

08-545 871 33

emilie.westholm@realtid.se

Annons