Finans Nyhet

Ericsson drabbas av nedskärningar

Publicerad

I går blev det klart att Ericsson köper delar av det brittiska telekombolaget Marconi. Nu väntar besparingar och personalnedskärningar på mellan 15 till 20 procent. ”Det kan även komma att beröra Ericsson”, säger Henry Sténson, informationsdirektör för Ericsson till Realtid.se

Marconi drabbades hårt av telekombubblan vid sekelskiftet och har inte lyckats återhämta sig helt efter det. I april drabbades bolaget återigen av stora problem. I dag räknas bolaget som ekonomiskt lågpresterande. Därför väntar nu omstruktureringar och kraftiga personalnedskärningar. Vad som nu framkommit är att även Ericssonanställda kan komma att beröras av dessa personalnedskärningar.

– Vi måste bakom kulisserna på Marconi innan vi kan avgöra vilka nedskärningar som krävs. Vad vet vi? Det kan till och med komma att beröra Ericsson anställda, men det mest troliga är att det bara kommer att drabba Marconis anställda, säger Henry Sténson.

Även Ericssons presschef, Åse Lindskog, bekräftar att Ericsson kan komma att beröras av de kommande nedskärningarna.

Annons

Men något klart besparingsprogram verkar inte Ericsson ha ännu.

– Vi kan och får inte svara på det i dagsläget, säger Henry Sténson.

Ericsson vill heller inte uppge om det finns någon färdig plan på hur integrationsarbetet mellan bolagen kommer att genomföras.

Annons

– Affären offentliggjordes i går och det är först till 1 januari 2006 som vi behöver ha en färdig utarbetad affärsplan. Vi får inte gå ut och prata om detta i dag eftersom vi inte vet något.

Men Henry Sténson uppger att de kommer arbeta med stor ödmjukhet och försiktighet för att få den nya installationen mellan de båda bolagen att fungera.

– Ericsson är den som kommer att bestämma hur integrationsarbetet kommer att fortlöpa. Men självkart kommer det att genomföras med respekt för att inte kasta bort det fina i Marconis kultur. Vi vill bevara det goda i deras bolag, som till exempel deras teknik, patent och människor.

Annons

Någon risk för kulturkrockar mellan Ericsson och Marconi ser Henry Sténson som nästan obefintlig.

– Båda bolagen är stora internationella företag som har funnits i över 100 år. Ericsson finns i 140 länder och har redan tusentals anställda i Storbritannien. Det är inte frågan om att två bolag slås ihop, utan det är ett uppköp där Ericsson tar över delar av Marconis verksamhet.

Vad som har framkommit är att Marconi lider av stora pensionsskulder, men detta är inte något som kommer att påverka Ericsson negativt.

– Vi har endast köpt de verksamhetsområden vi behöver. Pensionsskulderna får Marconi sköta själva, säger Henry Sténson.

Jessica S Kempe

jessica.kempe@realtid.se

Annons