FinansNyhet

Eric Strand startar ”Sveriges mest riskfyllda fond”

Publicerad

Förvaltaren Eric Strand lämnade i våras Pacfic fonder efter oenighet med ledningen. Nu är han tillbaka med vad han kallar ”Sveriges mest riskfyllda fond”. 

Johan Såthe

Förvaltaren Eric Strand ligger i startgroparna för att dra i flera nya fondkoncept. Han har nu startat eget bolag som heter AUAG fonder.

– Jag har ungefär samma lösning som Tin fonder har, de går i bräschen för det nya, säger Eric Strand till Realtid.

– Jag har ett varumärke för själva förvaltningen och fondhotellet AIFM samt FOF Asset management. Tin fonder jobbar med fondbolaget Wahlstedt och sedan har de Bure som sitt managementbolag.

Annons

– Det är det nya, de här olika delarna i en fond är lite av ”lastbilarna”. Men marknadsföringen och förvaltningen är sportbilen. Det är ganska bra, när man kopplar isär delarna så får man fart på rätt ställe.

Hur mycket äger du av AUAG fonder?

– Jag äger hela bolaget, men intäkterna som skapas i fonden delas så att säga på vägen. Det handlar om allt från plattformar som Avanza och Nordnet och fondbolaget samt managementbolaget.

Annons

Många säger att det är ganska mycket byråkrati med att starta en fond. Håller du med?

– Det tar lite tid, men jag känner att det kommer att gå undan nu. Snart skickas papperen till min första fond in till Finansinspektionen. Det är en ganska enkel fond, så jag hoppas att det kan gå rätt snabbt.

När kan man köpa den?

Annons

– Jag hoppas om en månad, i mitten av september. Men det exakta tidpunkten är inget jag styr över.

Jag läste att den har arbetsnamnet ”Silverfokus”.

– Ja, precis. Den ska heta AUAG Silver Bullet. Det är en long only-fond med inriktning mot gruvbolagen med fokus på silver. Det blir en väldigt volatil fond, kan man anta. Jag har ju talat om det skulle kunna bli Sveriges mest riskfyllda fond. Det handlar om att silver som råvara är en av de mest volatila råvarorna och gruvbolag är väl en av de mest volatila branscherna när det gäller aktier. Sedan minskar ju risken något genom att fonden kommer att innehålla 20-25 olika bolag. Så det här kan nog bli den fond som har störst risk utan att ha någon form av hävstång i produkten.

Du är känd för att haussa guld väldigt mycket. Sedan du slutade på Pacific Precious har ju guld och silver verkligen rusat. Just nu är guld över 1 500 dollar för första gången sedan 2013. Silver stiger 4 procent idag. Hur känns det när du inte har någon fond att sälja?

– Det känns lite synd men det viktiga är att man känner att man rätt på det. Om jag har en fond, flera fonder eller ingen fond i marknaden just nu är väl inte avgörande. Det viktiga är att det verkar bli ungefär som jag har siat. Så det känns bra.

– Om vi hade haft en fondstart nu så hade guld och silver gått upp 15 procent och de bolag som jag har i den framtida fonden har ju gått 20 till 55 procent under samma period. Så det är klart att det hade varit kul om man hade haft fonden från första juni och haft 40 procents uppgång. Det hade varit en bra start. Men jag tror att det här bara är början, så jag känner inte att jag missar så mycket.

Det är mycket snack om silver och guld nu, du är inte orolig att de som är intresserade av de metallerna hinner välja andra fonder?

– Nej, jag tror guld och silver står inför en bull market som kan vara i sex sju år. Guld har gått upp lite på oron i världen, men det gör inte silver. Om den politiska oron i världen minskar, med handelskrig och spänningarna i Iran, så kan guld tappa lite tryck. Men den stora faktorn att centralbankerna pressar räntorna nedåt. När det blir så och man trycker ännu mer pengar så har du ett starkt långsiktigt case för guld och silver.

– Jag tror inte att man bara ska ha guld och silver som motvikt i portföljen när det är oroligt i världen. Det kommer att skapas inflation när patienten behöver ännu mer av den här starka drogen pengar. Jag ser 6-7 års goda tider för guld och silver. Men kortsiktigt kan det säkert falla lite. Traditionellt har de stora affärsbankerna, bland annat JP Morgan, gått kort guldet när det  stigit. Hittills har de alltid lyckas med att pressa tillbaka guldpriset.

Så du menar om de skulle misslyckas med det så kan det blir en jättelik short squeeze?

– Precis, den dagen blir en gigantisk dag för guldet. Men de har inte misslyckats med det förr så det är svårt att spekulera om framtiden. Men det kommer att komma en dag när de inte går kort uppgångarna. Men de har ju i princip en oändlig kassa.

Är det troligt att aktiemarknaden kommer gå dåligt när guld och silver går bra?

– Aktiemarknaden lever sitt eget liv, den vill gå bra, den vill upp hela tiden. Nu när centralbankerna sänker räntan finns buy the dip-mentaliteten fortfarande kvar. Det som historien visar är när de stora börsnedgångarna kommer, när börsen verkligen faller igenom och kraschar, har skett samtidigt som man har gjort räntesänkningar.

Så guld och silver går bra de dagar börsen faller?

– Det som är positivt för guld och silver är att i och med det har byggts upp så mycket värden i börsen och obligationsmarknaden under så lång tid så är det väldigt mycket pengar som kan vilja lämna de placeringarna för något annat som det inte är så högt pris på. Och då hamnar man på råvaror. Så det är väldigt mycket pengar som ska in på en på en mindre marknad. Det kan bli en klart positiv faktor för råvaror och ädelmetaller.

Hur ska spararna göra: Köpa nu eller vänta på din fond?

– Haha. Det finns saker att köpa fortfarande, man ska ha sin allokering som man tror på. Sedan blir det väldigt kul när fonden kommer igång. Både fonden och jag som investerare ser gärna att priserna kommer ner lite innan nästa uppgång. Kortsiktigt är jag själv investerad privat, jag har haft stor nytta av uppgången. Nu äger jag Blackrock world gold fund som har gruvbolag som har varit väldigt bra. Men det är klart att när min fond kommer på marknaden så byter jag.

XX Vad tänker du om ditt avslut hos din gamla arbetsgivare med lite perspektiv? Det var lite turbulent just när du lämnade.

– Jag tänker att jag hade en väldigt bra tid på Pacific, jag gillade det jobbet jättemycket och är tacksam att man tog sig an mitt fondkoncept med fokus på ädelmetaller. Och nu gör jag något som är ännu roligare. Jag är glad för att det blev som det blev, att vi inte var överens om prissättningen. Det fick mig att ta steget att starta eget med ett nytt varumärke. Det är det roligaste jag har gjort.

Vad blir det för avgift på den nya fonden?

– Inget är klart ännu, jag kan inte gå ut med det ännu.

Knappast så hög med tanke på att du lämnade din gamla arbetsgivare när de ville höja avgiften?

– Jag ser på avgifter så här: För mig är avgiften viktig i relation till risken på fonden. Det är det som är avgörande, alltså inte om man tar performance fee eller inte. Har du en lågriskfond kan du inte ta så höga avgifter, det blir ju så med tanke med på den förväntade avkastningen och volatiliteten. Fonden kommer definitivt att bli prisvärd.

– Min förra fond skapade jag som en hedgefond med 15 procent performance fee och där den historiska överavkastningen per år över en cykel i snitt är 10 procent. Det skulle i snitt ge 1,5 procent i kostnad plus 0,5 procent i fast avgift, totalt 2 procent vilket inte är jättelågt.

– Jag har lite tankar på samarbeten med fintechbolag för att kunna pressa priserna i branschen med några nya moderna förvaltningsprodukter.

Silverfonden hoppas du kunna lansera i mitten av september. Vilka är de andra fonderna och när kan de lanseras?

– Jag två fonder till på gång. En som ska jobba mot green tech, alltså grön teknik för att skapa en mer hållbar värld. Så det blir ett hållbarhetsfokus kan man säga, men inte utifrån att bolagen sköter sig bra. Fokus ligger på de råvaror och bolag som gör en grön värld möjlig.

– Sedan kommer en mer guldfokuserad fond.

När kan de fonderna lanseras tror du?

– Jag vet inte, snart är förhoppningen. Vi tar en i taget.

Var ska man kunna köpa fonderna?

– På de stora plattformarna, Avanza och Nordnet och gärna på så många andra plattformar, banker och försäkringsbolag som möjligt.

Annons