Riskkapital

EQT VII säljer IFS

EQT VII säljer mjukvaruleverantören IFS för ett transaktionsvärde som överstiger 3 miljarder euro.

Uppdaterad 2020-07-14
Publicerad 2020-07-14

EQT:s VII-fond säljer IFS till EQT VIII och EQT IX, och det globala tillväxtbolaget TA Associates, som blir en minoritetspartner, till ett transaktionsvärde som överstiger 3 miljarder euro. Det framgår av ett pressmeddelande.

IFS grundades 1983 och är den ledande leverantören av FSM-programvara (Field Service Management) och är känd för sina vertikalt anpassade Enterprise Resource Planning (ERP) och Enterprise Asset Management (EAM) programvarulösningar.

Företaget betjänar mer än 10 000 kunder globalt och når mer än en miljon användare. Tillsammans med ledningsgruppen och styrelsen har EQT VII  stöttat IFS tillväxtresa, vilket resulterat i en fördubbling av intäkterna till 7,3 miljarder SEK, en fyrdubbling av EBITDA och en ökning av 50 procent av medarbetarbasen under innehavstiden .

Med EQT VII: s stöd har IFS också gjort flera tilläggsförvärv (inklusive Work Wave och Astea), som i kombination med den organiska tillväxten och investeringen i företagets produktutbud har stärkt IFS ledande position inom FSM.

– När EQT VII förvärvade IFS 2015 var det en välpresterande verksamhet med stöd av starka makrotrender med betydande möjligheter att ytterligare påskynda tillväxten. Vi har varit otroligt imponerade av IFS förmåga att konsekvent överträffa sin snabbväxande marknad, säger Robert Maclean, partner på EQT Partners

– Vi är imponerade av hur bra IFS har utvecklats under de senaste åren. Idag är IFS en riktig ledare inom sina vertikaler, och IFS: s lösningar är globalt erkända för att hjälpa företag att hålla sig före kurvan när det gäller digitalisering. IFS är ett annat bra exempel på EQT-framtidssäkringsverksamheter och ledningsteamet, som leds av vd Darren Roos, har gjort ett utmärkt jobb att stärka IFS: s position över sina kärnvertikaler och förvandla organisationen till ett globalt företagsprogramvaruföretag, säger Per Franzén, partner på EQT Partners och co-chef för Private Equity i en presskommentar. 

– IFS- och EQT VII-partnerskapet har varit utmärkt. EQT:s expertis inom mjukvara och digitalisering har spelat en avgörande roll för att stödja IFS på vår tillväxtresa. Vi ser fram emot att fortsätta vår utvecklingsresa tillsammans med EQT och TA Associates, säger Darren Roos, vd för IFS.

Platsannonser