Finans

EQT Ventures investerar i it-bolag

Unomaly får in riskkapital i finansieringsrunda ledd av EQT.

Uppdaterad 2016-06-20
Publicerad 2016-06-20

Startup-bolaget Unomaly, som använder maskininlärning för att förutspå krascher och intrång i it-system, tar in 43 miljoner kronor i riskkapital.

Det sker genom en finansieringsrunda ledd av EQT Ventures, vars partner Andreas Thorstensson ska ingå i Unomalys styrelse framöver.

– Unomaly är ett perfekt exempel på den typ av team som EQT Ventures vill samarbeta med. Skickliga grundare som löser ett stort och komplext problem med banbrytande teknologi. Maskininlärning är väldigt hajpat just nu, men detta är en metod som verkligen utmärker sig, säger Andreas Thorstensson i en kommentar.

Mjukvarubolaget har kunder i 11 länder och basen omfattar två av fyra skandinaviska banker, kärnkraftverk och flera internetföretag.

Det Unomaly försöker åtgärda med sin mjukvara är att den genomsnittliga organisationen upptäcker bara en tredjedel av alla cybersäkerhetsincidenter, trots många övervakningsverktyg. Två tredjedelar upptäcks av kunderna och inte av it-avdelningarna, vilket leder till att den genomsnittliga it-organisationen spenderar 20 procent av sin tid på felsökning, enligt ett pressmeddelande.

– Dessa siffror är starkt korrelerade med underutnyttjande av data. Genom att erbjuda organisationer att ha all sina data analyserad på ett kontinuerligt och systematiskt sätt, utan förutfattade meningar från regler eller sökningar, möjliggör vi en helt ny förståelse för vad IT-miljöer gör och hur de misslyckas, säger Göran Sandahl, medgrundare och CTO på Unomaly. 

Finansieringen ska användas till att stärka den globala kundverksamheten och produktutvecklingen.

Platsannonser