EQT:s vd Christian Sinding.
EQT:s vd Christian Sinding.
Morgonsvepet

EQT tar in kapital till ny rekordfond

Morgonsvepet onsdag: EQT reser kapital till sin nya fond EQT IX, USA och Kina signerar första delen i nytt handelsavtal och Bridgewater menar att guldpriset ska upp 30 procent.

Uppdaterad 2020-01-15
Publicerad 2020-01-15

EQT planerar för nästa rekordfond
Riskkapitalbolaget EQT planerar för en ny rekordfond, skriver Dagens Industri. Målet är att resa uppåt 14,75 miljarder euro, motsvarande 155 miljarder kronor, till den nya fonden EQT IX. Bolaget meddelar att strategin och de kommersiella villkoren för EQT IX kommer vara i likhet med den föregående fonden EQT VIII. Den tidigare fonden hade en förvaltningsavgift om 1,4 procent. Riskkapitalbolaget för nu dialog med ett antal investerare, säger en källa till Dagens Industri. På grund av globala marknadsföringsregler kan inte EQT kommentera kapitalanskaffningen ytterligare. 

USA och Kina på väg till nytt handelsavtal
USA och Kina kommer under onsdagen signera den första delen av ländernas nya handelsavtal vid en ceremoni i Vita Huset, skriver Financial Times. Kina förbinder sig att köpa amerikanska varor till ett värde om 200 miljarder dollar. USA ändrar sin uppfattning om att den kinesiska valutan skulle vara manipulerad, skriver BBC. 

Kapitalinjektion i kinesiska banksystemet
Kinas centralbank tillför under onsdagen 400 miljarder yuan i banksystemet, rapporterar Dow Jones. Kapitalinjektionen sker i samband med det kinesiska nyåret som inleds den 25 januari. Kinas centralbank tillför 300 miljarder med ett års löptid till en ränta om 3,25 procent. Resterande 100 miljarder yuan har en löptid på 14-dagar med en ränta om 2,65 procent.

Bridgewater haussar guld i ny analys
Hedgefondförvaltaren Greg Jensen, investeringschef på Bridgewater Associates, världens största hedgefond, menar att priset på guld kommer öka med cirka 30 procent till över 2.000 dollar per uns, skriver Financial Times. Prishöjningen kommer ske i takt med de kvantitativa lättnader som tillförs av världens centralbanker och kommer till stor del bero på den räntemiljö som västvärldens centralbanker i nuläget befinner sig i.

Clas Ohlsons försäljning minskar
Prylkedjan Clas Ohlsons försäljning minskade med 2 procent under december 2019, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Den organiska försäljningen minskade också med 2 procent. I Finland och Norge sjönk försäljningen med 6 respektive 1 procent under månaden. Online ökade däremot försäljningen med 30 procent.

Platsannonser