Riskkapital

EQT stänger megafond

EQT har stängt en ny infrastrukturfond på nästan 100 miljarder kronor. ”Utbudet på investeringar är stort”, säger Lennart Blecher, partner på EQT.

Uppdaterad 2019-03-12
Publicerad 2019-03-12

Riskkapitalbolaget EQT stänger sin fjärde infrastrukturfond på 100 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

Det är till största del internationella institutioner, som även har investerat i EQT.s fonder, som har gått in med 9 miljarder euro, motsvarande 95 miljarder kronor i den nya fonden, enligt DI.

Lennart Blecher, som är partner på EQT och startade upp infrastrukturverksamheten för tio år sedan, uppger för tidningen att EQT inte ville ha mer än nio miljarder euro. 

– Utbudet på investeringar är stort. Det finns ett stort behov av att effektivisera driften av infrastruktur runt om i världen, säger Lennart Blecher till DI.

Vilken inriktning fonden kommer ha får tidningen inte ett rakt svar på:

– EQT försöker vara opportunistiskt och investera med en trend, det har vi gjort de senaste 20 åren och det har gett betydligt högre avkastning. Logistik och transport är fortfarande en trend i och med att handeln i världen ökar med växande befolkning. Det finns ett antal stora pjäser, större containerterminaler, ute i världen som EQT följer, säger Lennart Blecher till DI.

EQT:s tre första infrastrukturfonder har i turordning varit fokuserade på kraftindustrin, transport- och godsindustrin samt fiberindustrin.

Om konkurrensen inom infrastrukturinvesteringar svarar Lennart Blecher att det finns 3-4 spelare i den jätteklass som EQT är i på infrastruktursidan samtidigt som det finns mycket infrastruktur ute i världen som behöver fixas. Konkurrensen om investeringarna är därmed ”relativt liten”.

Platsannonser

Logga in