EQT: Prislapp sätts om ett par veckor

Värderingen i EQT:s börsnotering kommer att bestämmas om ett par veckor, säger riskkapitalbolagets vd Christian Sinding till Dagens Industri.

Uppdaterad 2019-09-02
Publicerad 2019-09-02

EQT kommer att träffa analytiker med målet att komma fram till  vilken prislapp som ska lämnas i prospektet.

Christian Sinding säger att han är förhindrad på grund av hur sedvanliga regler för börsnoteringsprocesser ser ut att spekulera kring tänkbara värderingsintervall.

– Jag kan dessvärre inte sitta här och spekulera om vilket pris vi landar i, säger han till DI.

När prospektet har publicerats väntas två veckor med roadshow för att sälja in bolaget till investerare. Ambitionen är att notera bolaget ”någonstans i slutet av september eller början av oktober”.

EQT har inför måndagens besked om notering haft en så kallad ”dual track”-process, det vill säga övervägt att i stället för en börsnotering med nyemission ta in pengar genom en större transaktion på privatmarknaden.

– Vi har bestämt oss för att börsen passar oss bättre: vi får tillgång till kapitalmarknaden, stärker vårt varumärke och vi tror det är bra för vår verksamhet på lång sikt, säger Sinding. 

Vad ska ni använda pengarna ni tar in, 500 miljoner euro, till?

– Vi har ett antal områden vi önskar att expandera inom. Vi vill fortsätta stärka verksamheten i Nordamerika, vi vill bygga på midmarket-verksamheten i Asien och bli heltäckande i de viktigaste länderna i Asien/Stillahavs-området. Och så har vi ett par områden som vi vill bygga vidare på på investeringssidan, bland annat det vi kallar 'growth', alltså tillväxtinvesteringar, delvis inom fastigheter, säger Sinding till tidningen. 

Den tänkta vinstdelningen är enligt måndagens pressmeddelande att 65 procent hamnar hos EQT-personalen och resterande 35 procent i det snart börsnoterade EQT. Sinding säger att fördelningen är ungefär spegelvänd mot hur det ser ut i andra börsnoterade investeringsföretag av EQT:s snitt.

– Vi har försökt att hitta en riktig balans mellan aktieägarnas långsiktiga intressen och hur vår bransch fungerar. Det som är viktigt både för våra kunder, det vi kallar våra limited partners, och för aktieägarna är att leverera god avkastning genom köp och utveckling av företag. Då bör man ha en riktig incitamentstruktur, säger Christian Sinding.

Varför gör ni det här just nu?

– Vi har blivit så pass stora att vi behöver mer kapital i vår verksamhet för att kunna fortsätta den tillväxt vi haft de senaste 25 åren.

Platsannonser