Riskkapital

EQT nära stänga 7-miljardersfond

Enligt uppgifter till Bloomberg är riskkapitalbolaget EQT nära att stänga en ny EQT Ventures-fond med upp till 650 miljoner euro, motsvarande nära 7 miljarder kronor.

Publicerad 2019-11-13

Enligt Bloombergs källor kommer EQT:s nya fond att stänga inom de närmsta veckorna på 600-650 miljoner euro eller uppåt 716 miljoner dollar, vilket gör den till en bjässe med europeiska mått mätt. Uppgifter om fonden kom fram redan i september, i samband med EQT:s börsnotering.

Det är den andra fonden för EQT Ventures, ett fondbolag inom EQT, där den första tog in 566 miljoner euro 2016. EQT Ventures investerar i tech-startupbolag, med mellan 1 miljon euro och 75 miljoner euro per gång, i startups i Europa och USA.

Fonden leds av den före detta techentreprenören Hjalmar Winbladh, känd bland annat från IP-telefonibolaget Rebtel, och har nyligen investerat i svenska eltransportbolaget Einride och tyska tränings-teknikbolaget Beat81. Den gjorde sin första exit i december i och med amerikanska Zyngas köp av finska spelbolaget Small Giant Games för 560 miljoner dollar. 

Risskpitalinvesteringarna i Europa har nått nytt rekord i år, med investeringar på 28,1 miljarder dollar under årets första tre kvartal, enligt en rapport från KPMG.

En av de största fonderna att investera i tidiga stadier är brittiska Balderton, som tidigare i år stängde på 400 miljoner dollar. Accel samlade in 675 miljoner dollar i maj för investeringar i europeiska och israeliska startupbolag.

Platsannonser