AffärerNyhet

EQT köper asiatisk investeringsfirma för 70 miljarder

Christian Sinding, vd EQT. Christian Sinding, vd EQT.
Christian Sinding, vd EQT.
Publicerad
Uppdaterad

Riskkapitalbolaget EQT förvärvar Baring Private Equity Asia (BPEA), en privat investeringsfirma i Asien med 17,7 miljarder euro i förvaltat kapital.

Realtid.se

Den totala köpeskillingen uppgår till 6,8 miljarder euro, bestående av nya stamaktier i EQT värderade till 5,3 miljarder euro, samt 1,5 miljarder euro i kontant vederlag. Det framgår av ett pressmeddelande. 

BPEA investerar genom sin flaggskeppsfond Private Equity Fund VIII, som hade sin första stängning i september 2021.

Affären förväntas omedelbart ha en positiv påverkan på EQT:s resultat per aktie.

Annons

Transaktionen förväntas fullföljas under det fjärde kvartalet i år. 

–Vi är mycket entusiastiska över sammanslagningen med BPEA, som resulterar i en transformativ förändring av vår globala räckvidd med omedelbar och storskalig panasiatisk närvaro. Att expandera vår närvaro i Asien är en del av de strategiska mål som sattes upp i samband med vår börsintroduktion, och BPEA erbjuder en unik möjlighet, som en väletablerad och högpresterande investeringsfirma i regionen, att stärka vår globala plattform och positionera oss för att kapitalisera på den strukturella tillväxtmöjligheten på privata investeringsmarknaden i Asien. Med sin tematiska sektorbaserade strategi, sina starka meriter i värdeskapande arbete och, framförallt, sin lärande kultur och långsiktiga partnerskapstrategi ser vi stora likheter med BPEA. Det är en perfekt kulturell och ideologisk match med EQT och en unik möjlighet att etablera EQT som en världsledande plattform inom den privata investeringsmarknaden med en storskalig asiatisk plattform och verkligt global räckvidd, säger Christian Sinding, vd och Managing Partner på EQT i en skriftlig kommentar.

EQT Private Capital kommer att ha två divisioner efter transaktionen – BPEA EQT Asia, som omfattar de sammanslagna BPEA Private Equity och EQT APAC Private Equity-teamen, och EQT Private Capital Europe & North America. Med tiden väntas BPEA EQT Asia erbjuda samtliga EQT:s Private Capital strategier, från Ventures till Future, i likhet med vad EQT Private Capital Europe & North America erbjuder idag. Jean Eric Salata kommer att utses till chef för BPEA EQT Asia och leda EQT:s verksamhet inom affärsområdet Private Capital i Asien. Han kommer att rapportera direkt till Christian Sinding och kommer även att ingå i EQT:s Executive Committee.

Annons

BPEA:s verksamhet inom affärsområdet Real Estate kommer att integreras i EQT Exeter och verka som en global plattform. Sedan förvärvet av Exeter Property Group i april 2021 har EQT Exeter vuxit globalt, och bland annat expanderat i Asien genom förvärvet av Bear Logi i januari 2022. Sammanslagningen med BPEA Real Estate kommer stärka EQT Exeters lokala närvaro i hela regionen avsevärt.

EQT Infrastructure kommer fortsätta att verka på en global nivå (inklusive i Asien) men förväntas gynnas av BPEA:s starka lokala närvaro för att generera ett ökat transaktionsflöde. 

Det sammanslagna BPEA EQT Asia kommer att ha mer än 300 FTE+ vid 9 regionala kontor i Asien och skapar därmed en storskalig panasiatisk plattform. EQT kommer att ha mer än EUR 20 miljarder i AUM i Asien inom Private Capital och Real Assets.

Annons

Morgan Stanley agerar finansiell rådgivare till EQT och Kirkland & Ellis International LLP och Vinge agerar legala rådgivare. J.P. Morgan och Goldman Sachs agerar finansiella rådgivare till BPEA, och Simpson Thacher & Bartlett LLP, Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP och Mannheimer Swartling agerar legala rådgivare till BPEA och Jean Eric Salata.

Som största aktieägare i EQT AB, stödjer Investor AB transaktionen och har åtagit sig att rösta för aktieemissionen vid EQT:s årsstämma i juni 2022.

Efter att transaktionen har slutförts (avhängigt årsstämmans beslut och konkurrensrättsliga och regulatoriska tillstånd), kommer Investor fortsatt vara den största aktieägaren i EQT med ett ägande om cirka 14,6 procent av kapitalet. Investors ägande idag uppgår till 17,4 procent.

 

Annons