EQT Growth
Victor Englesson, partner, EQT Growth. Foto: EQT
Riskkapital

”EQT Growth ska bli Europa-ledare i growthsegmentet"

EQT Growth ska hjälpa de blomstrande tech-ekosystemen i Europa att skala upp globalt, säger Victor Englesson, partner i EQT Growth, till Realtid.

Uppdaterad 2020-10-22
Publicerad 2020-10-19

Riskkapitalbolaget EQT satsar på att bli den föredragna partnern till Europas mest lovande scale-ups med nya satsningen EQT Growth. Victor Englesson, partner i EQT Growth, talar med Realtid om EQT Growths planer och ambitioner.

–  Vi siktar på investeringar i storleksordning 50-200 miljoner euro för varje enskild investering. Sedan fyra år tillbaka har vi vuxit vår venture-fond och investerat i startups i inledningen av deras tillväxtresa. Vi har tillsammans med andra venturefonder varit med och byggt upp ett ekosystem av bolag, EQT Growth kan fortsätta att stötta dem när de vill skala upp globalt, säger Victor Englesson till Realtid.

Han fortsätter:

–  Det finns idag ingen riktig ledare i Europa i growthsegmentet och EQT är väl positionerat att ta den rollen givet vår erfarenhet från både venture capital och traditionell buyout, säger han.

Microsofts tidigare M&A-chef Marc Brown, har rekryterats som ny partner och kommer att leda EQT Growth. Även Carolina Brochado, tidigare partner på Softbank och Atomico, rekryterades som ny partner tidigare under hösten och kommer att förstärka teamet, vilket i övrigt består av EQT-veteranerna, Dominik Stein, Johan Svanström och Henrik Landgren. EQT Growth kommer att fokusera på investeringar inom B2B tech, healthcare-tech, impact-tech och consumer/prosumer-tech och samarbeta med EQT Ventures och EQT Private Equity.

– Vi vill vara den utvalda partnern för europeiska bolag som vill skala upp globalt. Tanken är att EQT Growth ska arbeta i symbios med venture-fonderna. De skapar första delen av tillväxtsresan och vi tar vid när det finns behov av större investeringar eller även av en sekundär transaktion. Störst potential finns i bland annat Stockholm, London, Berlin och Tel Aviv, där man byggt tech-ekosystem.

– Marc Brown och Carolina Brochado är båda externa rekryteringar med extraordinära track-records inom just tillväxt och techbranschen. Henrik Landgren, bidrar även han med sin erfarenhet av Motherbrain, ett AI-verktyg som vi framgånsgriskt använt inom EQT Ventures för att identifiera investeringsmöjligheter, något som vi också vill använda inom EQT Growth, säger Victor Englesson.

Platsannonser