Fonder

EQT förvärvar bolag i Nya Zeeland

EQT Infrastructure IV fund förvärvar nytt portföljbolag från Nya Zeeland för drygt 9 miljarder kronor.

Publicerad 2019-12-30

Av ett pressmeddelande framgår det att Asia Pacific Village Group Limited, APVG,  som är helägt av EQT Infrastructure IV fund och förvaltad av EQT Fund Management S.à r.l. förvärvar samtliga aktier i Metlifecare, som äger och driver områden med pensionärsbostäder. 

Priset uppgår till 7 nya zeeländska dollar, motsvarande 43,80 kronor. Totala köpeskillingen uppgår till 9,39 miljarder kronor.

Erbjudandepriset motsvarar en premie på 38 procent på Metlifecares stängningskurs på 5,08 nya zeeländska dollar den 19 november 2019.

Avtalet har accepterats av Metlifecare och EQT har även kommit överens med företagets största aktieägare, New Zealand Superannuation Fund Nominees Limited, som äger 19.86 procent av Metlifecares aktier,  om att dessa ska rösta ja till affären. Även en grupp andra ägare som tillsammans representerar 22 procent av aktierna i omvårdsbolaget har indikerat att de kommer rösta för erbjudandet.

Metlifecare äger och driver pensionärsbostäder för mer än 5 600 nyazeeländare. Bolaget grundades 1984 och har en portfolio med 25 städer i områden främst i norra Nya Zeeland.

Av pressmeddelandet framgår det att portföljbolag som ägs av EQT har i genomsnitt ökat försäljningen med 12 procent och de anställda med 10 procent samt lönsamheten med 11 procent per år.

– Vi är mycket glada över möjligheten att samarbeta med Metlifecare och är fullt engagerade i att stödja Metlifecare och dess ledning i denna spännande resa att utveckla och driva högkvalitativa pensionsbyar och fortsätta att tillhandahålla den exceptionella vården till Nya Zeelandare som Metlifecare är känd för, säger Fabian Gröne, Partner på EQT Partners och investeringsansvarig för EQT Infrastructure IV.

EQT Infrastructure IV finansierar erbjudandet och fonden har ett totalt engagerat kapital på 9 miljarder euro.

EQT-fondens rådgivare är Goldman Sachs och Bell Gully.

Med denna transaktion är  55-60 procent investerat i EQT Infrastructure IV.

Platsannonser