Finans Nyhet

Entropia-bolaget värt 200 miljoner

Publicerad
Uppdaterad

Spelbolaget Mindark PE AB, som står bakom det virtuella spelet Entropia, värderas till 205 miljoner kronor. I höst ska bolaget dra in 30 miljoner kronor i en nyemssion.

Olle Blomkvist

Bolaget Bridge Group, som håller i Mindarks nyemission har hamnat i blåsväder och polisanmälts av Lotteriinspektionen för att vara ett olagligt pyramidspelsbolag.

Som Realtid.se skrev för en vecka sedan har Project Entropia 270.000 användare över hela världen. Enligt Jan Welter Timkrans, som är vd och huvudägare i Göteborgsbaserade Mindark PE AB, kommer bolaget att öka omsättningen till 35 miljoner kronor i år. Det är bolaget som tog över alla rättigheter till spelet Entropia efter Mindarks konkurs 2003.

För den fortsatta utvecklingen krävs nytt kapital. Mindark ska genomföra en nyemission i höst och dra in 30 miljoner kronor.

Annons

– Det är ett stort förhandsintresse, men ännu finns ingen möjlighet att teckna aktier. Tamm & Partner, som sköter värderingen, har i en första värdering kommit fram till att Mindark är värt 205 miljoner kronor. Och inom en snar framtid kommer en mer detaljerad värdering, säger Jan Timkrans.

Jan Timkrans äger 44 procent av aktierna i dag.

– I samband med nyemissionen ska jag gå ner till 40 procent.

Annons

Övriga aktier ägs av CG Bothén AB, personalen och några ytterligare privatpersoner.

– Vi har faktiskt en börs inne i Entropia men den är inte driftsatt. Det hade varit möjligt att genomföra vår nyemission i Entropia och erbjuda våra användare att satsa i bolaget, men vi har valt att inte göra det.

Istället nappade Jan Timkrans på en förfrågan från bolaget Bridge Group. Bridge Group är ett nätverksmarknadsföringsbolag som ännu inte har någon verksamhet. Han berättar att en person från Bridge Group tog kontakt med honom för två månader sedan.

Annons

Bridge Group är registrerat i skatteparadiset Belize i Mellanamerika. Förre Trelleborgs-vd:n Kjell Nilsson har axlat rollen som rådgivare åt Bridge Group. Han har garanterat att bolaget inte bryter mot lagen som förbjuder pyramidspel, uppger Sydsvenska Dagbladet.

Men Peter Alling, jurist på Lotteriinspektionen har tittat på Bridge Groups upplägg och betecknar Bridge Group som ett pyramidspelsbolag. Vilket resulterat i att Lotterinspektionen polisanmält Bridge Group för att medlemmarna bara kan tjäna pengar på medlemsvärvning.

Före detta Trelleborgschefen Kjell Nilsson har gått in som rådgivare åt Bridge Group. Han menar att polisanmälan är felaktig men vill inte gå in på varför, skriver Sydsvenskan.

Hur påverkar polisanmälan ditt engagemang i bolaget?

– Jag har inget mer att tillägga. Jag är inte Bridge, säger Kjell Nilsson.

Men du arbetar ju som deras rådgivare?

– Det är väl en jävla skillnad, säger Kjell Nilsson och lägger på luren i örat på Sydsvenskans reporter.

Polisanmälan grundar sig på att Bridge Group ännu inte gjort något mer än värvat medlemmar. Genomförs Mindark-emissionen som planerat, kan det ändra bedömningen eftersom det då innebär att Bridge Group faktiskt erbjuder medlemmarna aktieinvesteringar.

Bridge Groups jurist, Lars Felth, hävdar att polisanmälningen är felaktig och ogrundad.

Det låter lite mer komplicerat då Realtid.se ringer upp Lotteriinspektionen.

Om emissionen genomförs – sopar det bort grunden för er polisanmälan mot Bridge Group?

– Det är inte säkert. Om vinstmöjligheterna för de enskilda medlemmarna i Bridge Group i huvudsak kommer från provisioner från rekrytering av nya medlemmar är det fortfarande olagligt, säger Peter Alling, jurist på Lotteriinspektionen.

Men om aktierna i Mindark ger en bra förtjänst då?

– Det är väldigt svårt att bedöma produkterna i sådana här sammanhang.

Peter Alling drar en parallell till World Games International, WGI, som erbjöd medlemmarna aktier som inte fanns. Han kallar dem virtuella aktier.

Men om medlemmarna i Bridge Group deltar i nyemissionen i Mindark så de har de möjliga intäker från något annat än medlemsvärvning?

– Ja, då är det inte likadant som i WGI, säger Peter Alling.

Och aktier i Mindark kan vara en bra investering?

– Det kan jag inte utesluta. Det får framtiden utvisa, säger Peter Alling.

Jan Timkrans siktar på börsen.

– Vi har för avsikt att bli börsnoterade om ett par år.

På vilken lista?

– Eftersom Entropia är ett globalt system vill vi försöka att ta oss in på en internationell börs. Det finns ett antal börser i Europa, Asien och USA att välja på. Eftersom vi har flest användare i USA så kan en USA-börs vara lämplig. Men det kommer vi att bestämma i ett senare skede.

Har du någon Plan B för nyemissionen om det blir för struligt för Bridge Group?

– Ja, vi har en rad utländska investerare som är intresserade av att gå in. Men det är sämre för oss för då får vi in en storägare. Det är en klar fördel för oss vid en kommande börsintroduktionom om vi redan innan ett stort antal ägare.

Mindark har i dag 23 anställda, varav tio arbetar med utveckling. Bolaget håller på att rekrytera ytterligare fem utvecklare och tre personer till marknadsavdelningen. Varje månad släpper Mindark uppdateringar av Entropia.

– Vi har en plattform för olika tänkbara samarbeten. Vi har planer på att släppa in andra och låta dem göra business i Entropias miljö och då har vi provisionsintäkter på det.

Annons