Finans Nyhet

Entraction-grundare klagar till hovrätten

Publicerad

Per Hildebrand överklagar tingsrättens dom om marknadsmissbruk.

Stockholms tingsrätt dömde pokerspelaren tillika Entraction-grundaren Per Hildebrand till villkorligt och böter på 31.500 kronor för otillbörlig marknadspåverkan i slutet av maj i år. Nu överklagar han domen till Svea hovrätt.

Aktiehandeln har skett i det NGM-noterade spelbolaget Betting Promotion.

Enligt Per Hildebrand har han inte förstått att hans förflyttningar mellan två olika depåer var olagligt och kunde påverka marknadspriset på aktien. Han insåg heller inte att han vilseledde köpare och säljare på marknaden genom sina handlingar.

Annons

Hans advokat Thomas Johansson konstaterar även att handeln de facto inte hade någon påverkan.

”Hildebrand hade inget syfte att påverka kurs eller andra villkor för aktierna i fråga utan skälet för transaktionen var skattemässigt”, skriver advokaten och pekar på att överförningen av aktierna skedde till det marknadspris som då rådde.

”Hildebrand är förvisso entreprenör och har en betydande erfarenhet av näringslivet men han har ingen erfarenhet av aktiehandel. Eftersom han noga kontrollerade att han verkligen överförde aktierna till det rådande marknadspriset så har han inte insett eller bort inse att förfarandet på något sätt skulle vara otillbörligt”, resonerar Thomas Johansson..

Annons

Åklagarens version ser naturligtvis annorlunda ut. Enligt åklagarens utredning har Per Hildebrand först lagt två köpordrar på 1.000 samt 2.000 aktier för att se om det fanns några säljare den aktuella dagen, den 30 mars 2009.

Per Hildebrand valde att återkalla köpordrarna då ingen köpte aktierna. Han valde sedan att lägga ut en säljorder på en miljon aktier i Betting Promotion från en av sina två depåer hos Nordnet Bank. Någon minut senare köper han aktierna till samma kurs, 1,51 kronor, från sin andra depå.

NGM upptäckte att köpare och säljare var identiska och makulerade transaktionen som hade stått för 98,5 procent av omsättningen av aktien den aktuella dagen.

Annons

Tingsrätten ansåg att Per Hildebrand som är jurist i botten samt varit vd för börsbolag borde veta hur lagarna och reglerna ser ut vid aktiehandel och dömde honom för otillbörlig marknadsmissbruk.

Målet väntar nu alltså på prövning i Svea hovrätt.

Per Hildebrand

• I dag sitter Per Hildebrand i tre styrelser, Tellis Bygg, Connection Table (ordförande) samt Digital ADTV (ordförande).

• Har spelat poker sedan mitten av 80-talet.

• Har varit med och arrangerat poker-SM ett antal gånger.

• Grundade pokersajten 24hPoker.

• Var även delåtalad i Grebbestadshärvan för dobbleri men frikändes i hovrätten.

Annons