Finans Nyhet

En halv miljard kostar drottningen

Publicerad

Det brittiska hovet som sedan ett par år tillbaka redovisar sina kostnader skryter i år med att de sänkt kostnaderna med 0,3 procent. Troligen hade siffran reducerats ytterligare om kungligheterna inte tvunget skulle resa på de mest exklusiva sätt. 70 miljoner kronor kostade familjens resor.

Kostnaderna för Buckingham Palace resande har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien. Märkligt nog verkar inte drottningen själv vara den största pengaslösaren. Sönernas extravaganta helikopterresor väcker störst uppmärksamhet.

Den dyraste resan står prins Charles för då han med ett privat plan reste från London till Sri Lanka, Australien, Fiji och sedan åter till London. Kostnaden för den lilla rundturen landade på 379.000 pund, cirka 5,3 miljoner kronor. Samma resa i vanlig business class kostar ungefär 126.000 kronor, enligt brittisk press. Charles totala resekostnad uppgår till 14 miljoner kronor.

Drottningens make, prins Philip, flög jättebilligt i jämförelse med sin son när han skulle till Toronto, endast 12.000 pund, cirka 170.000 kronor, kostade den tur-och-retur-biljetten.

Annons

Familjen är även förtjust i att resa med sitt privata tåg. Prins Charles gjorde en resa från Edinburgh till Cornwall för att inviga en ny skola. Den resan genom den skotska och engelska landsbygden kostade skattebetalarna 560.000 kronor. Tåget har använts av den kungliga familjen 19 gånger under året.

Charles yngre bror Andrew gillar att spela golf och anländer gärna i helikopter. Under året har han flugit helikopter 29 gånger till en kostnad av 7,4 miljoner kronor.

Den största enskilda utgiften för den kungliga familjen är kostnaden för boendet. Hela 210 miljoner kronor lägger familjen på sina slott och gårdar. Av dessa 210 miljoner lades 7 miljoner på möbler och 8,4 miljoner på trädgårdsskötsel.

Annons

Drottningens trädgårdspartyn kostade hela 12 miljoner kronor.

Annons