M&A

”En bransch vars aktier är relativt lågt värderade”

Budet på Acando kom inte som en överraskning. Det säger Hans Werner, vd på IT-analys- och rådgivningsföretaget Radar som pekar på en stark konsolideringsvåg i branschen.

Uppdaterad 2019-03-11
Publicerad 2019-03-11

Under morgonen, måndag, meddelade den den nordiska grenen av den kanadensiska IT-tjänstebjässen CGI att man lägger ett bud på det svenska IT-konsultbolaget Acando. Budet om 41,45 kronor per aktie har en premie på 44,2 procent jämfört med fredagens stängningskurs om 28,75 kronor per aktie.

Är detta en rimlig värdering?
– Vi befinner oss just nu i en stark konsolideringsvåg. Vi har sett bud som vi kanske varit väldigt förvånade över tidigare. Detta ligger inte bland dem som betalar högst och absolut inte bland de som betalar längst, utan en bra bit över vad aktiemarknaden har värderat aktien till. Under den pågående rörelse som finns så förvånar inte budet riktigt, säger Hans Werner till Realtid.

Under morgonen har aktiekursen snabbt gått upp till strax under budnivån. I skrivande stund handlas Acando-aktien till 41,25 kronor per aktie – en uppgång med 43,30 procent.

– Det är en spegling av att man tycker att budet är logiskt och att man inte tycker att budet är för högt.

Liknande bolag går bra på börsen efter budet, som Knowit som i skrivande stund gått upp 3,63 procent och HiQ som rusar 4,18 procent liksom Softronic som ökar 3,95 procent i dag.

– Det här är en bransch vars aktier är relativt lågt värderade. Riskpremien som borde vara relativt låg på bra bolag, oavsett konjunkturscykel, ligger inte riktigt inbyggt i aktiekursen, säger Hans Werner.

Vad ser du som nästa uppköpskandidater?
– Det börjar ta slut. Det pågår en konsolidering både lokalt, regionalt och globalt. Inom den lokala finns det inte många stora bolag kvar som inte har gjort någon form av ägarförflyttning eller sammanslagning i dag. Tittar vi på de 100 största i Sverige så har nu 84 av 100 förvärvat eller förvärvats inom IT-tjänster ekosystemet. Det finns bara 16 stycken kvar som inte har rört sig på något sätt. 

Siffrorna gäller under de senaste 2-3 åren.

Hans Werner uppger att vi just nu är inne i en stark industrialisering där IT går till att bli mer och mer en kärnprocess i många branscher såsom inom bank, finans, försäkring och handel.  IT levereras därmed på ett helt nytt sätt.

Av CGI Nordics pressmeddelande framgår det att sammanslagningen av bolagen kommer ”troligen att innebära vissa organisatoriska och operationella förändringar, samt förändringar för de anställda”.

– När man gör en sådan här rörelse så räknar man på konsolideringseffekter. Där Acando har drift- och förvaltningsåtaganden, långa pengar hos en kund, finns det en logik i att flytta in det i CGI:s större och mer effektiva fabrik. Och där Acando har ledande branschspecialister inom olika vertikaler kommer CGI att kunna åtnjuta dem i hög omfattning, säger Hans Werner.

 

Platsannonser