M&A

Embracer i miljardaffär

Gamingbolaget Embracer förvärvar amerikanska Saber Interactive för ett initialt belopp om 150 miljoner dollar, motsvarande   1 467 miljoner kronor. 

Uppdaterad 2020-02-19
Publicerad 2020-02-19

Carnegie Investment Bank och EY har agerat som finansiella rådgivare och Baker McKenzie som legal rådgivare för Embracer Group i transaktionen. 

Saber Interactive är en spelutvecklare som förra året hade 105 miljoner dollar i intäkter med 62 miljoner dollar i rörelseresultat, ebit. Bolaget ligger bakom spel som World War Z, som sålt mer än tre miljoner ex.

Den initiala köpeskillingen om 150 miljoner dollar, motsvarande 1 467 miljoner kronor, delas upp på en kontantbetalning om 100 miljoner dollar samt drygt sex miljoner aktier i Embracer.

Om ett antal villkor uppfylls, som att vissa projekt slutförs och att säljarna förblir anställda i bolaget i ett antal år, utlöses även en tilläggsköpeskilling om 375 miljoner dollar, motsvarande 3 669 miljoner kronor. Den totala ersättningen kan då landa på drygt 5 miljarder kronor.

Embracer skriver att slutförandet av transaktionen förväntas äga rum under det andra kalenderkvartalet 2020.

”Saber har varit på vår radar länge tack vare deras långa historik med kontinuerligt högkvalitativt arbete. (...) Medan Saber kommer att förbli ett fristående bolag inom Embracer Group, ser vi fram emot att samarbeta med dem för att höja deras förmåga att skapa och marknadsföra högkvalitativa titlar”, säger Lars Wingefors, grundare och vd för Embracer Group i pressmeddelandet.

Saber Interactives fortsatta verksamhet som en del av Embracer Group stöds av säljarnas åtagande att förbli anställda i företaget i minst sex år. Dessutom stärks säljarens åtagande gentemot det sammanslagna enheten genom att de tillsammans blir bolagets näst största aktieägarblock och ett 20-årigt vinstdelningsprogram.

Slutförandet av transaktionen förväntas äga rum under det andra kalenderkvartalet 2020, varefter Saber Interactive kommer att konsolideras fullt ut i Embracer Group.

 

Platsannonser

Logga in