Elisabeth Thand Ringqvist
Finans

Elisabeth Thand Ringqvist har skapat donationssajt med SEB

”Ingen är säker förrän alla är säkra”. Det är idén bakom Vaccine Forward, en insamlingsorganisation för att donera covid-19-vaccin till utvecklingsländer.

Publicerad 2021-03-05

Bakom initiativet står affärsängeln, tillika Realtids gästkrönikör, Elisabeth Thand Ringqvist. Det framgår av ett pressmeddelande.

Elisabeth Thand Ringqvist, tidigare bland annat vd för intresseorganisationen Företagarna, beskriver sig i dag som affärsängel och styrelseproffs. Upprinnelsen till Vaccine Forward beskriver hon så här:

– Det var efter nyår jag kom att tänka på att det vore ganska smart om man kunde donera vidare covid-vaccin till någon annan när man själv får sin dos. Jag jobbade för många år sedan med utrullning av pneumokockvaccin till barn i utvecklingsländer och vet vilket stort problem det är med brist på vaccin i fattiga länder.

Hon började med att kolla upp ifall det redan fanns någon liknande lösning för att donera vidare covid-19-vaccin, men det gjorde det inte. Hon bestämde sig då för att sätta upp en enkel insamlingslösning.

Lösningen blev att koppla sig samman med Stripe som  hanterar betalningar från 140 länder. Därefter kvarstod att få den ideella organisationen godkänd hos Skatteverket, samt att ordna en lösning för att ta emot betalningar från hela världen.

– Där måste man ha en bank som fixar det och där har vi som tur är väl upparbetade relationer med SEB-teamet på Norrmalmstorg i Stockholm. 

Donationssajten är nu i full drift och tar emot donationer från hela världen. Topp tre bland donationsländerna är i skrivande stund Sverige, USA och Mocambique. På sajten finns förvalda alternativ om att donera 1, 3, 6, 10 eller 15 vaccinationer, men också möjlighet att skicka valfritt belopp. 

De pengar som samlas in används för inköp och distribution av covid-19-vaccin till världens 92 fattigaste ekonomier till förmån för den Globala Vaccinalliansens COVAX AMC-program.

 

Platsannonser

Logga in