Finans

Electrolux vinstvarnar

Både Electrolux och Electrolux Professional vinstvarnar. Coronaviruset antas ha en väsentlig påverkan på bolagen under första halvåret 2020.

Publicerad 2020-03-15

Redan i slutet av januari gjorde Electrolux bedömningen att resultatet för fjärde kvartalet 2019 skulle drabbas då leverantörskedjan i Kina råkat ut för av störningar efter coronaviruset utbrott.

Nu konstaterar Electrolux att riskerna har ökat väsentligt. Och detta kommer tydligt att sänka resultatet för första halvåret.

”Riskerna är relaterade till störningar i leveranskedjan, motåtgärder som vidtas av regeringar och förändrat konsumentbeteende. Till följd av den föränderliga situationen är det för tillfället inte möjligt att förutse varaktigheten eller omfattningen av hälsokrisen och därför inte den fulla potentiella inverkan”, skriver bolaget i ett pressmeddelande på söndagen.

Electrolux har för närvarande fem fabriker i Italien. Dessa utgör ungefär 25 procent av produktionsvolymen i Europa, samt 10 procent globalt. Utöver det köper bolaget vissa komponenter från underleverantörer i Italien.

Electrolux räknar inte med några negativa effekter från Kina. Mer uppdaterade prognoser kommer den 7 maj när delårsrapporten presenteras.

Även Electrolux Professional delar Electrolux bedömning om en betydande risk för väsentlig finansiell påverkan på bolaget under första halvåret 2020.

Platsannonser

Logga in