Ekonomipris till forskning för att mildra fattigdom

UPPDATERAD Årets ekonomipris går till tre forskare ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”.

Uppdaterad 2019-10-14
Publicerad 2019-10-14

Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2019 går till de tre forskarna Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer som alla är verksamma vid amerikanska universitet. 

“Den forskning som årets ekonomipristagare står bakom har avsevärt förbättrat vår förmåga att bekämpa global fattigdom. På bara två årtionden har deras nya experimentella tillvägagångssätt förvandlat utvecklingsekonomin till ett blomstrande forskningsfält”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande. 

Esther Duflo är den andra kvinnan någonsin som fått ekonomipriset.

Ola Olsson, professor i nationalekonomi på  Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, säger att han tycker pristagarna är väl värda priset. Han hade själv tippat Esther Duflo som en framtida pristagare och tycker det är roligt att de fick priset redan nu. 

– Det var väldigt roligt men lite överraskande eftersom de är ganska unga men det är väldigt välförtjänt, säger Ola Olsson. 

Olsson konstaterar att forskarna är verksamma inom utvecklingsekonomi, vilket är Olssons eget forskningsområde. Pristagarna har använt sig av fältexperiment för att ta reda på vilken typ av politik som fungerar. Det har historiskt varit mycket vanligare att ekonomipriset går till forskare inom teoretisk forskning, snarare än empirisk forskning som i år, enligt Olsson.

– Det speglar hur nationanlekonomi har utvecklats, det kommer säkert bli mer empiriskt framöver, säger Ola Olsson.  

Esther Duflo är 46 år och född i Frankrike, Michael Kremer, är 54 år och Abhijit Banerjee är 58 år och född i Indien. 

 

 

Platsannonser