Hållbarhet & ESGNyhet

Efter kritiken – af Jochnicks Oriflame drar ned på ryska verksamheten

OriflameOriflame
Publicerad
Uppdaterad

Efter att ha pekats ut som ett av de bolag som ”finansierar Putins krig” drar familjen af Jochnicks kosmetikaföretag Oriflame ned på den ryska verksamheten.

Annelie Östlund

Reporter

Realtid har tidigare rapporterat att Oriflame hamnat på Yale-professorn Jeffrey Sonnenfelds lista över bolag som fortsatt att bedriva verksamhet i Ryssland.

Därmed har familjen af Jochnicks kosmetikaföretag också pekats ut av Sonnenfeld och hans team som ett av de bolag som ”finansierar Putins krig”.

Oriflame har argumenterat för att man vill hålla försäljningen i Ryssland igång för att stödja ”varumärkespartners och deras familjer, av vilka många har Oriflame som enda inkomstkälla”.

Annons

Den förklaringen har bland annat Bill Browder, finansman och politisk aktivist, avfärdat.

– Vi står inför en förintelse av det ukrainska folket organiserad av Putin och alla företag som är kvar i Ryssland medan kriget pågår har blod på händerna, sa han till Realtid i måndags.

Samma dag – alltså i måndags – meddelade Oriflame att bolaget nu drar ned på den ryska verksamheten väsentligt:

Annons

”Det fortsatta kriget tillsammans med operativa och juridiska utmaningar gör det omöjligt för oss att fortsätta vår ryska verksamhet i dess nuvarande form. Därför kommer vi att ytterligare minska verksamheten i Ryssland genom att stoppa investeringar, marknadsföring, utbildning och evenemang. Vidare kommer vi också att stoppa onlineförsäljningen till slutkonsumenter i Ryssland. Dessa åtgärder kommer att ha en väsentlig inverkan på vår verksamhet i Ryssland.”

Oriflame har nu också flyttats från Yale-professorn Jeffrey Sonnenfelds ”ful-lista” – eller “hall of shame”, som en kolumnist på The Washington Post uttryckt sig.

Numera hamnar Oriflame i kategorin: bolag som skalat ned sin verksamhet i Ryssland.

Annons

Enligt Sonnenfeld och hans team har listan som är publicerad (och som ständigt uppdateras) på Yale School of Managements hemsida, haft stor betydelse för masstillbakadragandet av företag från Ryssland.

”När denna lista först publicerades (…) hade bara flera dussin företag meddelat att de lämnade. Hundratals företag har dragit sig tillbaka under dagarna sedan dess (…)”

Realtid har sökt Oriflame för en kommentar.

 

Annons