FinansNyhet

Efter ett svårt år – nu bygger Brummer ut

Patrik Brummer, Brummer & PartnersPatrik Brummer, Brummer & Partners
"Vi är inte nöjda med avkastningen i år, och flera av våra strategier har haft ett svårt år", säger Patrik Brummer till Bloomberg. Foto: Peter Larsson, KTH
Publicerad

Samtidigt som börsen rusat under året ligger Brummer & Partners flaggskepp Multi-Strategy på minus 2,8 procent. Nu vill hedgefond-nestorn Patrik Brummer rekrytera nytt folk.  

Annelie Östlund

Reporter

Hedgefond-förvaltare får vanligtvis utslag och klåda när börsens och hedgefonders utveckling blandas i en och samma mening; Hedgefonder har absolut avkastning som mål och ledorden är ”låg samvariation” och ”riskjusterad avkastning”.

Ändå är det svårt att inte någonstans ha detta års fenomenala börsutveckling i bakhuvudet när avkastningen för Brummers Multi-Strategy-fond – minus 2,8 procent sedan årsskiftet – diskuteras.

Men fonden – som investerar i Brummer-gruppens hedgefonder – har också underpresterat gentemot jämförelseindex som vid månadsskiftet låg på lite drygt 6 procent.

Annons

Samtidigt har en av Brummers fonder – Frost – lagts ned efter ett dramatiskt ras.

I mitten på november meddelade Brummersfären att Frosts fondandelsvärdet fallit med hela 17,6 procent under oktober. Enligt pressmeddelandet hade fonden träffats hårt av den globala turbulensen i korträntor under perioden och förvaltningsorganisationen gjorde bedömningen att ”det mest ansvarsfulla för fondens investerare är att avveckla risktagandet helt då det inte finns förutsättningar att fortsätta ta risk”.

I oktober avvecklades samarbetet med den på teknikaktier inriktade Black & White. Black & White, som var den fond i Brummerfamiljen som gick bäst 2020, backade hela 17 procent från årsskiftet 2020/2021 fram till den 15 september 2021.

Annons

Efter årets motgångar vill hedgefond-nestorn Patrik Brummer rekrytera nytt folk.

I en intervju med Bloomberg säger han att sfären ska ”prioritera specialister inom vissa delar av aktiemarknaden, både geografiskt och sektorsmässigt.”

Brummer medger också att han inte är nöjd med årets resultat.

Annons

–Vi är inte nöjda med avkastningen i år, och flera av våra strategier har haft ett svårt år, säger han till Bloomberg.

Bakslagen under innevarande år har redan lett till en omorganisation inom sfären.

Realtid har tidigare rapporterat om den tidigare nyckelspelaren Mikael Spångbergs sorti vilket kommunicerades i oktober.

Spångberg var vd för fonden Brummer Multi-Strategy och pekades så sent som för ett år sedan ut som Patrik Brummers kronprins.

I samband med detta fick Kerim Celebi, tidigare analyschef, titeln portföljförvaltare. Markus Wiklund, tidigare vice vd, blev ny chef för BMS medan Andreas Ekenbäck utnämndes till ny riskchef.

En nyrekrytering som samtidigt lyfts fram är Henrik Nyblom som närmast kommer från Swedbank Robur där han förvaltade fonden Ny Teknik som på tal om bakslag också haft ett mardrömsår. Sedan årsskiftet har fonden backat närmare 5 procent.

Vill inte till börsen

Till Bloomberg säger Patrik Brummer att han förväntar sig att BMS-portföljen – efter omorganisationer och nyrekryteringar – kommer att vara ”mer likvid, geografiskt diversifierad och bättre rustad för att möta den allt mer komplexa marknadsmiljö som vi gradvis har sett utvecklas under de senaste åren.”

Han är också tydlig med att han inte har några planer på att sälja verksamheten eller börsnotera den.

– Tanken på att vara listad skulle vara en enorm distraktion för oss, säger han till nyhetsbyrån.

 

Annons