Finans Nyhet

Efter Brexit: nu vill juristerna lämna London

Taggar i artikeln

Brexit
Foto: Pixabay
Publicerad
Uppdaterad

Till följd av EU-omröstningen upplever nästan tre fjärdedelar av advokater som är födda inom unionen, men utanför Storbritannien, att de är mindre välkomna i landet. Svenskarna Peter Sävblom och Martin Geiger är två som upplever en ökad främlingsfientlighet och en mer nationalistisk ton.

Miriam Istner-Byman

Nästan en femtedel (16,5 procent) av alla advokater som arbetar i Storbritannien, men är födda i något annat EU-land, planerar att flytta inom snar framtid.

Det skriver The Lawyer och hänvisar till en undersökning som Advokat 2B har gjort i vilken 400 utlandsfödda advokater tillfrågades.

Huvudorsaken till varför många advokater vill lämna Storbritannien uppges vara Brexit (69 procent uppgav detta som orsaken).

Annons

Till följd av Brexit upplever nästa tre fjärdedelar (73 procent) av de advokater som är födda inom EU, men utanför Storbritannien, att de är mindre välkomna i Storbritannien.

Australiensare är de som minst upplever en attitydförändring efter utträdesomröstningen. Endast 37 procent i denna grupp uppger att de känner sig mindre välkomna efter Brexit och 61 procent uppger att de inte upplever någon skillnad alls.

Trots siffrorna är EU-födda advokater de mest positiva till sin tid i Storbritannien. 93 procent uppger att deras erfarenhet av att ha arbetat i Storbritannien har varit positiv och 80 procent anger att den har varit "väldigt positiv".

Annons

Samtidigt som många EU-födda advokater vill lämna landet uppger 45 procent att de hoppas på att stanna kvar i Storbritannien under resten av sina karriärer.

Advokater från Nya Zeeland tillhör de som är minst entusiastiska över sin tid i Storbritannien och är även den grupp som säger att de sannolikt vill återvända hem innan pensioneringen.

Peter Sävblom som via Lawbase i London samarbetar med andra advokater runt om i världen upplever att stämningen i främst England förändrades inför folkomröstningen om Brexit.

Annons

– Jag upplevde att den närmast hatiska kampanj som fördes av "lämnasidan" delade människor här i två läger, genom alla populistiska, tomma löften och lögner som spreds, vilka ledde till att det successivt uppstod en alltmer framträdande och obehaglig – "vi och de-stämning". Plötsligt infann sig hos en del personer en, i framtoningen, förstärkt lätt överlägsen anda om att ”vi britter är annorlunda än ni européer”, en inställning som jag under mina mer än 25 år här inte tidigare stött på.

Han har noterat en ökad främlingsfientlighet men påpekar att den främst verkar ha drabbat östeuropéer.

– När mina barn pratade sitt modersmål på bussen på väg från skolan blev de ilsket avbrutna och tillsagda av en kvinna att ”in England we speak English”.

Professionellt, i förhållandet till sina brittiska kollegor och klienter samt deras motparter, upplever han dock inte någon förändring annat än att de allra flesta kollegor och klienter uttrycker sorg och är djupt bedrövade över valresultatet.

– Storbritannien är just nu inne i ett skede där det råder mycket stor osäkerhet om vad framtiden bär med sig. I House of Lords har igår en omröstning gått emot regeringen innebärande att House of Commons nu åter får ta upp och debattera samt besluta om huruvida regeringen ska garantera EU-medborgare bosatta här rätten att kvarbli efter Brexit. För många svenskar blir detta ett direkt test av om man blir en förhandlingsbricka i det kommande spelet om Brexit med EU. Personligen tror jag att läget här kommer att försämras innan det möjligen kan börja bli bättre, hur kraftig nedgången här blir och vad effekten därav blir är det idag omöjligt att säga.

Hur påverkar Brexit ditt beslut att stanna kvar?

– Personligen arbetar jag i stor utsträckning internationellt med gränsöverskridande verksamhet av olika slag, som rådgivare till myndigheter, bolag och investerare både i förhållandet Storbritannien och Skandinavien samt andra EU länder och övriga världen, så för egen del har vi sett och ser Storbritannien som en bra, trevlig bostadsort i Europa och London som en god bas för arbete. Den aktuella frågan för oss har snarast varit om en eventuell flytt till Sverige skulle vara bra för att ge barnen mer kunskap om och möjlighet att stärka sina rötter och språkkunskaper under åtminstone en ungdomstid i landet. I det sammanhanget spelar Brexit en roll eftersom osäkerheten om vår framtida ställning i Storbritannien påverkar det beslutet.

Om framtiden säger Peter Sävblom följande:

– Det är inte troligt att någon regeringen under överskådlig framtid kommer att vilja förändra Storbritanniens attraktionskraft för personer i högre positioner på finansinstitut, välbärgade utlänningar eller entreprenörer inom exempelvis teknikområdet, i någon större omfattning. Det är snarare sannolikt att man här kommer att vilja ytterligare förstärka de positiva skatteeffekterna för dessa grupper både på personligt plan och för bolag i syfte att stärka motivet för dessa att bibehålla och nyetablera verksamhet i Storbritannien, genom bolagsetablering i Storbritannien, genom uppluckring gentemot EU;s regelverk och sänkning av bolagsskatten.

Martin Geiger

Även Martin Geiger, advokat på advokatbyrån Hengeler Mueller i London, upplever en annan sinnesstämning nu än innan Brexit.

– Professionellt upplever jag ingen förändring jämfört med tiden innan Brexit om man bortser från en viss allmän osäkerhetskänsla. På det privata planet kan man däremot uppmärksamma förändringar hos vissa personer – både engelsmän och utlänningar – som uttalar sig ibland mer nationalistiskt än tidigare. Några säger även att de inte känner sig välkomna längre. I London har detta dock, enligt min erfarenhet, ingen förankring i verkligheten. I resten av landet kan det se annorlunda ut.

Martin Geiger har inte sett några direkta effekter av Brexit på ekonomin, men tror att den kan komma att gå trögare på sikt.

– Än så länge kan jag inte se att Englands ekonomi skulle ha påverkats negativt av Brexit, ekonomin går snarare bättre än förut, och att hyrorna i några delar av London har sjunkit lite är snarare en reaktion på tidigare överdrifter. Politiskt har Brexit dock haft stor effekt, den dominerar den politiska debatten totalt.

Han fortsätter:

– Tittar man längre framåt, så är det mycket svårt att ha en uppfattning om Brexits effekter. Det mesta är fortfarande oklart. Då England kommer att behöva omdefiniera sin roll i världsekonomin vilket kommer att ta tid, är det inte orimligt att förmoda att det kommer att gå trögt för den engelska ekonomin ett tag efter att utträdet ur EU har verkställts. Jag tror dock inte, åtminstone sett ur dagens perspektiv, att London kommer att förlora en stor del av finansmarknaden. Frankfurt kommer att bli viktigare, och bankerna kommer att flytta folk till främst Dublin och Frankfurt, men det kommer att handla om ett par hundra personer per bank, inte fler. Jag tror inte att detta kommer att påverka min verksamhet i större utsträckning. I min mening så har London Europas största ”talent pool” och detta kommer att förbli så, då även London som stad är attraktiv att bo i.

Hur påverkar Brexit ditt beslut att stanna kvar?

– Just nu pendlar jag mellan London och Frankfurt och planerar att fortsätta att göra det i framtiden. Hur stor del av min tid jag kommer att vara i London beror helt på om våra klienter, framför allt banker och private equity funds, väljer att flytta sin verksamhet från London.

Annons