Finans Nyhet

”Effektivare förvaltning med färre AP-fonder”

Publicerad

Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister, förespråkar färre AP-fonder – men sågar idén om att politisera dem.

Per Bolund (MP) var en av föredragshållarna på Pensionsdagen 2015 som anordnades av Statens tjänstepensionsverk (SPV) på torsdagen.

Bolund talade om huruvida en aktiv konsument- och finanspolitik kan stärka pensionssparnas ställning i samklang med en stark finansbransch.

Han kom att fokusera en hel del på den kommande AP-fondsregleringen.

Annons

– Den ska stämma överens med hur vi modernt hanterar kapital, nämligen på ett aktsamt sätt. Vi ser även effektiviseringsmöjligheter genom att minska antalet AP-fonder, sade Per Bolund.

Enligt det regeringsförslag som nu är ute på remiss ska dagens sex AP-fonder bli fyra.

– En fördel är att man då får en ännu effektivare förvaltning och att man får mindre administrativa kostnader, men det är klart det finns risker med det också och det är den sammanvägningen vi sitter och gör nu, säger Per Bolund till Realtid.se.

Annons

Hur ser du på KG Schermans förslag om att politisera AP-fonderna och använda dem till att exempelvis investera i bostadsbyggande?

– Det är något som absolut inte är aktuellt, utan tvärtom tycker vi att det finns ett stort värde i att vi har ett väldigt långt avstånd mellan politiken och de exakta investeringarna som görs. Det är proffs som ska göra investeringarna. Det finns en risk för att andra intressen än pensionärernas bästa får dominera om man väger in politiska intressen, säger Per Bolund till Realtid.se.

En annan stor finanspolitisk fråga EU:s Solvens II-direktiv som ska implementeras i medlemsländerna. Direktivet innehåller bland annat nya kapitalkrav för försäkringsbolag och tydligare regler för riskhantering.

Annons

Bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 januari nästa år med vissa övergångsregler som gäller till och med 2019.

Nyligen berättade Realtid.se att Skandia sågar regeringens förslag till genomförande av Solvens II.

Anledningen är att bolag som erbjuder privata sparförsäkringar måste förstärka sin kapitalbuffert, medan tjänstepensionsbolag undantas från regeln. Det snedvrider konkurrensen, enligt Skandia.

Per Bolund välkomnar direktivet, men framhåller att förslaget nu är ute på remiss och att regeringen försöker att lyssna in alla synpunkter under den pågående remissrundan.

– Direktivet är ju sprunget ur de risker som uppstår om man inte ställer tillräckliga krav på att man måste ha en viss kapitaltäckning. I en stor finansiell störning så kommer man då inte kunna leverera till framtidens pensionärer.

– Jag tycker därför att det är bra att det ställs krav på kapitaltäckning, men sedan kan man ju alltid diskutera vilken nivå och vilken exakt utformning man ska ha. Där är vi ju beredda att lyssna och ta till oss förslag, säger Per Bolund till Realtid.se.

Annons