Hans Eckerström blir delägare och ordförande i Profoto.
Finans

Eckerström blir delägare i Profoto

Hans Eckerström, tidigare partner och rådgivare på Nordic Capital, blir delägare samt ordförande i Profoto. Även tidigare KPMG-vd:n Helene Wallberg samt Oriflames vd och koncernchef Magnus Brännström blir delägare i bolaget. Eckerström berättar om sin investering för Realtid.se.

Publicerad 2017-09-22

Realtid.se har fått en pratstund med Hans Eckerström, tidigare partner och rådgivare på Nordic Capital, som blivit delägare samt ordförande i Profoto, ett företag som utvecklar ljusutrustning till proffsfotografer.

Första frågan är vad Hans Eckerström, som var 14 år på Nordic capital som partner men också som rådgivare för riskkapitalbolagets fonder, ser i detta bolag?

- Det är en okänd fantastiskt marknadsledare som sitter ute i Sumpan (Sundbyberg i Stockholm reds. anm). De är marknadsledande inom en väldigt liten nisch bland proffsfotografer som Profoto har ett otroligt starkt varumärke för. Alla de bästa fotograferna har använt Profoto under en längre tid.

Är foto ett intresse för dig eller ser du detta enbart som en affärsmässig investering?

- Nej, jag är inte någon fotograf i grunden. Men jag har lärt mig lite nu under resans gång. Däremot har jag under en lång tid jobbat med internationella och globala varumärken. Jag ser en stor tillväxtpotential i bolaget, säger Hans Eckerström.

Profoto har haft en kraftig tillväxt de senaste åren och sedan 2013 gått från cirka 250 miljoner kronor i omsättning till cirka 700 miljoner kronor.

- Bolaget har haft en tillväxttakt om 30 procent om året och god lönsamhet. De är otroligt duktiga på att bygga det här varumärket. Nästa steg är att undersöka hur man ytterligare kan bredda marknaden.

Den senaste produkten A1 som lanserades den 19 september marknadsförs som världens minsta studioljus/-blixt, och lanserade under ett event i Stockholm dit 70 av "världens främsta bildskapare och influencers" bjudits in.

- Även om kameraförsäljningen har gått ned de senaste åren med smartphones så tar folk mer bilder än någonsin. Alla tar mer bilder och vill ha finare och finare bilder. Då är ljuset en otroligt viktig komponent. Det är det som gör skillnaden om man har en jättebra bild. Då har man bland annat lanserat en blixt häromdagen som kan användas till en kamera också för att få till studio-light.

Vad kan du med din bakgrund hjälpa till med?

- Jag kan hjälpa bolaget att växa och ta nästa steg. Jag kan hjälpa till så bolaget får en bra styrelse på plats. Nu finns Magnus (Magnus Brännström) och Helene (Helene Willberg) i styrelsen som jag känner sedan tidigare. det är en väldigt bra mix av kompetenser som kan stötta bolaget.

Han berättar att utvecklingen av bolaget går emot att kundgruppen breddats från en homogen kundgrupp med proffsfotografer till att även "halvproffs/halvamatörer” finns med i gruppen. En målgrupp som är svårare att nå eftersom dessa inte läser facktidskrifter som proffsfotograferna gör. Prislappen på den nylanserade produkten är dessutom mer anpassad för den senare gruppen.

Hans Eckerström förklarar även att omsättningsökningen som skett i bolaget de senaste åren beror på att Profoto lagt mycket pengar på produktutveckling där man varit ”innovativa” och sett att behovet att minska på stora sladdar och strömkablar i fotostudiorna har funnits. Profotobutikerna har även satsat på så kallade merchandising-koncept där man sett över hur produkterna står i butikerna.

Du blir också en av delägarna. Hur många är ni?

- Anders (Anders Hedebark, vd reds anm.) fortsätter vara huvudägare tillsammans med Conny Dufgran, grundare och sedan är vi tre i styrelsen. 

Hur mycket äger du i bolaget?

- Jag vill inte säga exakt hur mycket jag äger men jag kan säga att det är en meningsfull andel och att Anders fortfarande är huvudägare. Vi har gemensam kontroll så vi ska vara överens om hur och på vilket sätt vi ska utveckla bolaget om och när vi ska sälja bolaget.

Ser du detta som en långsiktig investering?

- Absolut. Det är en av attraktionerna som jag ser med den här typen av investering jämfört med mitt tidigare uppdrag på Nordic Capital att man kan vara flexibel och behöver inte bestämma om man ska äga det i två eller 20 år utan man har tid att vara med och utveckla bolaget på lång sikt.

Är detta ett heltidsuppdrag för dig eller har du andra uppdrag?

- Inte heltid men jag kommer att lägga en hel del tid på bolaget. Jag sitter ju styrelsen för andra bolag också som Nordstjernan och Thule där det också händer grejer. Men deltid kan man kalla det.

Hans Eckerström ger en prognos för 2017 och uppger att omsättningen kommer att fortsätta öka likt den gjort de senaste åren.

 

Platsannonser

Logga in