Bank

ECB stänger ned lettiska banken PNB 

Den europeiska centralbanken (ECB) har stängt ned PNB Banka efter att ha fastslagit att den lettiska banken är insolvent, skriver Financial Times. 

Publicerad 2019-08-16

PNB Banka, som tidigare hette Norvik Banka, är Lettlands själte största långivare med en balansomslutning om 650 miljoner euro. 

Beslutet innebär ytterligare en motgång för landets banksystem. Förra året gick ABLV, Lettlands tredje största bank, i konkurs efter anklagelser från USA relaterat till penningtvätt. 

ECB uppgav på torsdagen att behovet att ytterligare nedskrivningar av tillgångarna ledde till en så pass kraftig försvagning av bankens kapitalsituation att tillgångarna var lägre än skulderna. PNB kunde inte ge försäkringar om att banken kunde uppnå kapitalkraven i närtid. ECB sade också att PBN inte uppfyllt kapitalkraven sedan slutet av 2017. 

Efter ECB:s beslut att PNB var konkursmässigt informerade centralbanken EU:s Banking Union, som bestämde att banken inte var tillräckligt viktigt ur ett banksystem-perspektiv för att göra en välordnad upplösning. 

Privatägda PNB är den femte banken som ECB har använt sin makt att stänga ned eller tvinga till försäljning, efter tidigare motsvarande beslut om bland annat spanska Banco Popular och ett par italienska banker.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in